
Aydın’ın Söke ilçesinde SİBAŞ fabrikasından çalışan işçiler 28 gündür direnişteler. İşçilerin ellerinde iki pankart var: “İşçi Çocukları da İşveren Çocukları Kadar Sevimlidir”, “Sendika Kıyım Getirdi Ama Birlik Bize Zafer Getirecek DirenİŞÇİ!” Yaktıkları ateşin etrafında ısınmaya çalışıyorlar. İki kadın işçi işten atılmaları hakkında konuştular. “Sendikalı olduğumuz için işten atıldık” diyorlar. SİBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ise işçi atmalarının sendikalaşmayla değil, makineleşmeyle alakalı olduğunu iddia ediyor.
SİBAŞ işçileri 2018 yılının başında Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikasında örgütlendiler. SİBAŞ yönetimi, sendikalı oldukları için bir yıl içerisinde peyderpey 77 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler fabrikanın önüne kurdukları çadırda işlerine sendikalı olarak dönmek için direnişlerini sürdürüyorlar.
SİBAŞ’ta 7 yıl çalışan ve işten çıkarılan Meral Özbek Yıldız, “7 Şubat 2018’de sendikaya üye oldum. 8 Şubatta ise işten çıkarıldım. Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu, onu da tam çalışamadım. Aynı gün içerisinde bizim çıkışımız verildi. SİBAŞ yönetimi işçi çıkartılmasının sebebinin sendika değil makineleşme olduğunu söylüyor. İşten atılmamızın gerekçesi sendikalı olmamız. Şu an mahkeme süreci devam ederken, biz de oturma eylemini sürdürüyoruz. İşimizi geri istiyoruz. Anayasal haklarımızı kullandığımız için işimizden atıldık” diye konuştu.
Direnişçi işçilerden 4 yıldır fabrikada çalışan Halime Ulutaş ise “Geçen Ocak ayında sendikaya üye oldum. Sendikaya üye olduğum için de Şubat ayında işten çıkarıldım. Gerekçeyi de makineleşme olarak gösterdiler. Başka bir neden göstermediler. Biz de herhangi bir yere imza atmadık. İşten çıkarıldıktan sonra ülkemizde OHAL durumu vardı, eylem yapamadık. 28 gün önce eylem yapma kararı aldık. Bir de ‘belki anlaşma sağlanır, işe geri alınırız’ diye düşündük. Diğer arkadaşlarımızı da çıkardılar. Direniyoruz ve sonuna kadar da direnmeye devam edeceğiz. İşten çıkarılan 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz. Eylem yaparken, havaların soğuk olması nedeniyle çadır kurduk. Önce kurduğumuz çadırı jandarma yıktı, sonra bir daha kurduk” diye konuştu.
SİBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu fabrika önünde işlerine geri dönmek için direnişte olan işçileri makineleşme nedeniyle işten attıklarını iddia ediyor. Ama ardından “bazı işçiler de bizim haberimiz olmadan sendikalaşmışlar” diyerek işçileri sendikalaştıkları için işten attıklarını itiraf etmiş oluyor. İşverenin bu tutumu direnişteki işçilerin kararlılığını arttırıyor. Tüm baskılara rağmen SİBAŞ işçilerinin direnişi devam ediyor.