
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan farklı konfederasyonlara bağlı sendikaların oluşturduğu Lüleburgaz Emek Platformu, ortak bir mücadele kampanyası yürütüyor. Kıdem tazminatının gaspına ilişkin planlar, emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı mağduriyetler ve ekonomik krizin işçi sınıfına fatura edilmesine karşı ilçe meydanlarından Üçgen Park’ta, kahvelerde ve işyerlerinde imza toplayan sendikalar, çeşitli etkinlikler yapıyor ve Şubat ayında yapılacak bir mitinge hazırlanıyor.
- Kıdem tazminatı işçi sınıfının kazanılmış hakkıdır, kıdem tazminatıyla ilgili planlardan vazgeçilsin.
- Emeklilik, yaşa takılanlar (EYT) için kazanılmış bir haktır, gasp edilen bu hak derhal verilsin.
- Borçlar kamunun borcu değil, patronların borcudur. Krizin faturasını işçiler değil patronlar ödesin.
Bu taleplerle yürüyen imza kampanyasına Lüleburgazlı emekçiler yoğun ilgi gösterirken, 3 Şubatta bir panel düzenlendi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ve Petrol-İş Sendikası Araştırma Uzmanı Aşkın Süzük’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde işçi ve emekçilerin yaşadığı pek çok sorun konuşuldu. Aşkiye Neşet Çal Sahnesinde düzenlenen ve UİD-DER’li işçilerin de katıldığı panele yüzlerce işçi ve emekçi katıldı.
Petrol-İş Sendikası Araştırma Uzmanı Aşkın Süzük, yaptığı konuşmada ekonomik kriz üzerinde durdu. Ekonomik krizin işçi sınıfına fatura edildiğini belirten Süzük, konuşmasını çeşitli verilerle destekledi. Ekonomik büyüme döneminde işçilere büyümeden pay vermeyen patronlar sınıfının günümüz koşullarında ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilere kestiğine vurgu yapan Süzük, sendikaların ortak hareket etmesi gerektiğini ve taleplerin çok daha yüksek bir sesle dile getirilmesi gerektiğini belirtti.
Panelde konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ise kıdem tazminatına ilişkin gasp planlarına, emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı çeşitli mağduriyetlere değindi. İşçilerin kıdem tazminatlarının yine patronların hedefinde olduğunu belirten Tezel, oluşturulması planlanan bir fon yoluyla kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılacağını söyledi. Daha önce kurulan çeşitli fonlardan örnekler veren Tezel, patronların sahip olduğu medya kuruluşlarının işçileri aldattığının altını çizdi. Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yaşadığı mağduriyetlere ilişkin de değerlendirmeler yapan Tezel, yaşadıkları sorunlara karşı seslerini duyurmak isteyen EYT’lilerin sayısının bir zamanlar çok az olduğunu ama artık birleştiklerini ve seslerini daha yüksek çıkardıklarını aktardı. Bütün patronların örgütlü olduğunu, çeşitli odaların, işveren sendikalarının üyesi olduklarını, üstelik bunun devlet tarafından teşvik edildiğini belirten Tezel, sıra işçilere geldi mi sendikalaşmanın, örgütlenmenin önüne geçildiğini vurguladı. Yaşadıkları tüm sorunlara karşı işçilerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Panel Şubat ayı içerisinde Lüleburgaz’da yapılacak bir mitingin duyurusuyla sona erdi.