
1999 yılında emekçiler on binlerce insanın öldüğü depremin yaralarını sarmaya çalışırken, zamanın hükümeti bu felaketi “fırsata” dönüştürmüş ve bir yasal düzenleme ile emeklilik yaşını yükseltmişti. Üstelik kazanılmış haklar yok sayılarak yasa geriye dönük de işletilmiş ve 1999’dan önce işe girenler de bu yasa kapsamına alınmıştı. Bugün bu yasa nedeniyle, işe girdiği dönem için geçerli olan hizmet yılını ve prim gün sayısını tamamlamış olmasına rağmen emekli olamayan, “yaşa takılan” milyonlarca işçi var. Bu işçiler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde (EYT-SYDD) örgütleniyor ve gasp edilen haklarını geri alma mücadelesi veriyorlar. EYT-SYDD, Türkiye’nin pek çok ilinde bulunan temsilcilikleri aracılığıyla basın açıklamaları, buluşma ve etkinlikler düzenliyor. EYT’lilerin mücadelesi büyüyerek devam ediyor. EYT’liler pek çok ilde yapılan kitlesel buluşmaların ardından Ankara’da bir araya geldi.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen EYT’liler 10 Şubat Pazar günü Ankara Nâzım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi’nde görkemli bir buluşma gerçekleştirdi. Salona sığmayan EYT mağduru on binlerce işçi toplantıyı dışarıya kurulan büyük ekranlardan takip etti. Hem hıncahınç dolu salonun içindeki hem de Ankara’nın ayazına rağmen dışarıdaki EYT mağduru emekçiler, coşkularıyla haklarını yedirmemekte kararlı olduklarını bir kez daha dosta düşmana gösterdiler.
EYT’lilerin Büyük Ankara Buluşmasına EYT mağdurlarının yanı sıra yönetici ve üyeleriyle sendikalar, milletvekilleri de katıldılar. Ayrıca Soma işçileri buluşmaya kendi pankartlarıyla katıldılar. Program sırasında Bursa ve Denizli EYT Temsilciliklerinden işçiler hazırladıkları koro ve skeçlerle salondakilere eğlenceli dakikalar yaşattılar. Toplantıda dernek yöneticileri, Yazar Erdinç Ozan, EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel konuşmalar yaptılar.
Özüpak, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Biz tek başımıza hiçbir şeyiz, birlikte her şeyiz. İl il büyüdük Ankara’ya geldik. Bu kez buradan, onlara en yakın yerden sesimizi duyuracağız. Bizler boş işlerin peşinden koşarak oturduğumuz yerden ahkâm kesmiyoruz. Hakkını aramak ‘boş işler’ değildir. Sosyal medyadan ziyade, otobüste, pazarda, markette her yerde EYT konuşuluyor. Konu sadece emeklilik değil. Ekonomik kriz hayatımızı zorlaştırıyor. Çıkacak kanun yarım yamalak olmamalı. 1999 öncesi bize sunulan şartlar dâhilinde yürürlüğe girmesini istiyoruz. Ayrımcılığa sebep olacak bir kanunun taraftarı değiliz. Sesimizi duymayanlar, alaycı sözlerle boş işler yaptığımızı söyleyenler bilsin ki EYT’liler Türkiye’nin bel kemiğidir. Kibirle milletine sırt çevirenlere egemenliğin sahibinin millet olduğunu hatırlatmak gerekir. Bizim 38 yaşında emeklilik gibi bir hedefimiz yoktur. Biz yasanın geriye doğru işletilmesinin yanlış olduğunu söylüyoruz. Çalınan emeklilik haklarımızı geri istiyoruz. Sesimizin duyulduğu aşikârdır. Bu EYT’lilerin başarısıdır. Türkiye’nin birlikte hareket etmekten gurur duyan kuşağının başarısıdır. Haklıyız, güçlüyüz. Her şeyden önce birlik ve beraberlik içindeyiz. Bundan sonra da sonuç alana kadar hakkımızı aramaya devam edeceğiz.”
Ali Tezel ise konuşmasında sık sık örgütlü olmanın önemine ve örgütlü olunduğu sürece EYT mağduriyetinin giderileceğine vurgu yaptı. Tezel, ayrıca emeklilik hakkının alınmasından sonra örgütlülüğe ihtiyacın devam edeceğini çünkü 2008’de çıkan yasayla emeklilik aylıklarının düşürüldüğünü ve geleceğimiz olan çocuklarımıza emeklilikte 65 yaş şartının dayatıldığını söyledi. Ayrıca kıdem tazminatının gaspının yerel seçimler sonrası gündeme geleceğini belirten Tezel, bu nedenle bütün emekçilerin bu saldırılara karşı örgütlü olması gerektiğini vurguladı. Siyasetin vatan, millet, din, kitap demek olmadığını söyleyen Tezel, salondakilere “siyaset demek toplanan vergilerin nereye harcanacağını belirlemek demektir” diyerek “oy verirken emeğin çıkarlarını savunanlara oy verin” çağrısı yaptı. Tezel Avrupa’da emeklilik yaşı 65 diyenlere de kürsüden cevap verdi ve “çalışma şartları, yasalar Avrupa’daki gibi olsun ben de 65 yaşında emekli olurum. Bunlar maaş verirken bize Çin’i, kendilerine Avrupa’yı reva görüyorlar” dedi.
Konuşmalar sırasında sık sık “EYT Burada, TRT Nerede!”, “Emeklilik Hakkımız Söke Söke Alırız!”, “Vur Vur İnlesin Ankara Dinlesin!”, “Edirne’den Kars’a Jüpiter’den Mars’a, Çıksın Artık Bu Yasa!”, “Yaşasın EYT Kardeşliği!” sloganları atıldı. EYT’lilerin Büyük Ankara Buluşması başladığı coşkuyla son buldu.