
Kapanan veya kısa çalışma ödeneğine başvuran fabrikalar, işten atılan ya da izne çıkarılan işçiler ve daha nicesi... Gün geçmiyor ki krizin faturasının emekçilere yüklendiğini gözler önüne seren gelişmeler yaşanmasın! Pek çok işyerinden ekonomik krizin yakıcı sonuçlarına ilişkin haberler yansımaya devam ediyor, patronlar sınıfı krizin faturasını işçilere kesiyor!
Japon otomotiv devi Honda, Gebze Şekerpınar’da bulunan fabrikasını 2021’e kadar kapatma kararı aldı. Yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı Şekerpınar’daki fabrika, yılda 38 bin araç üretimiyle Honda’nın Avrupa’daki ikinci büyüklükteki üretim tesisi durumunda! Sadece Türkiye’deki fabrikayı değil Avrupa’daki en büyük üretim tesisi olan İngiltere’deki fabrikayı da kapatma kararı aldığını açıklayan Honda, gerekçeyi “küresel otomotiv sektöründeki beklenmedik gelişmeler” olarak ortaya koydu.
Ekonomik krize bağlı olarak üretimdeki düşüşü gerekçe gösteren pek çok firma işten atmalara devam ediyor. Yıllarca “aynı gemideyiz” türküsünü söyleyen patronlar, krizle birlikte “gemideki fazla yük” olarak gördükleri işçileri kapı önüne koyuyorlar. Adana’da bulunan TEMSA, Kıvanç Tekstil, Kambeton, Şara gibi büyük fabrikalar başta olmak üzere pek çok işyerinden birkaç ay içinde binlerce işçi işten atıldı, çok daha fazlası ise ücretsiz izne çıkarıldı.
Kocaeli Kartepe’deki Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Tezcan Galvaniz fabrikasından 100 işçi ise geçtiğimiz günlerde izne çıkarıldı. Kısa çalışma ödeneğine başvuran Tezcan Galvaniz’de çalışan ve üç ay ücretli izne çıkarılan işçilerin maaşları işsizlik fonundan karşılanacak. İşçilerin ellerine ise brüt ücretlerinin ancak %60’ı kadar para geçecek. İşçiler 3 aylık süre sonunda işten çıkarılacaklarını düşünüyorlar.
TOFAŞ’a üretim yapan ve Ekim ayından bu yana haftanın belirli günleri üretime ara veren Kocaeli Dytech’te de sular durulmuyor. Üretiminin %75’ini TOFAŞ’a gerçekleştiren firma, TOFAŞ’taki daralmayı öne sürerek Ocak ayında kısa çalışma ödeneğine başvurmuştu. Bu süreçte hiçbir işçinin çıkartılmayacağını söyleyen firma yetkilileri verdikleri sözü yuttu ve Dytech’te işten atmalar başladı. Şimdiye kadar yaklaşık 30 işçi işten atılırken işten çıkarmaların devam edeceği söyleniyor.
Tüm bu sonuçlar gösteriyor ki, ekonomik krizin faturasını ödememek için işçilerin ve emekçilerin birleşmesi ve mücadele etmesi gerekiyor.