
Öğrenci gençliğin iklim değişikliğine karşı Avrupa’da başlayan mücadelesi tüm dünyaya yayılıyor. Aylardır mücadelelerini sürdüren ve “İklim için grev!” diyen öğrenci gençlik 15 Mart Cuma gününü küresel eylem günü ilan etti, okulları boykot edip sokaklara aktı. 125 ülke ve 2000’den fazla merkezde alanlara çıkan öğrenciler kapitalist egemenleri ve onların iklim politikalarını protesto ettiler.
15 yaşındaki Greta Thunberg 2018 Ağustosunda iklim krizini protesto etmek için İsveç parlamentosu önünde bir oturma eylemi yaptı. Thunberg’in bu eylemi gençleri harekete geçirdi. Eylemler Avrupa’ya ve dünyanın diğer kıtalarına yayılarak Gelecek İçin Cuma Günleri” (Fridays for Future) hareketine dönüştü. Her Cuma okul grevi yapan öğrenciler çeşitli eylem ve protesto yürüyüşleriyle alarm veren iklim krizine karşı iktidar sahiplerini uyarıyorlar. Kararlı olduklarını göstermek ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için protestolarını sürdüren gençler, gerekli önlemlerin derhal alınmasını ve yeni politikalar üretilmesini talep ediyorlar. Dünya politikasına yön verenleri ve dünyayı bir uçuruma sürükleyenleri uyararak geleceklerine sahip çıktıklarını gösteriyorlar.
15 Martta dünyanın dört bir yanında “İklim krizde!” diye uyaran gençler “Değişime ihtiyaç var ve şimdi gerekli!” diye haykırdılar. Avrupa ülkelerinden Latin Amerika ülkelerine, İran’dan Hindistan’a dünyanın dört bir yanında öğrenciler sloganlarıyla, pankartlarıyla, dövizleriyle iklim değişikliği konusunda tepkilerini dillendirdiler. İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Küresel Okul Grevi hareketine Türkiye’nin çeşitli kentlerinden öğrenciler de katıldı. Dünya çapında yüz binlerce öğrenci okul grevi yaparak gösteriler ve yürüyüşler düzenlerken Fransız öğrenciler de Fransa’nın en büyük bankalarından Société Générale’in genel merkezini işgal etti. İşgal eylemine katılan yaklaşık 140 öğrenci binaya girişleri engelleyerek “İklim krizinin finansörleri” yazılı pankartlarıyla protesto gerçekleştirdi. Société Générale bankasının enerji sektöründeki ortaklıklarının iklim değişikliğine yol açtığı gerekçesiyle bankayı işgal ettiklerini dile getiren öğrenciler iklim krizine dikkat çektiler.
Kapitalist kâr düzeni ve sermaye sahiplerinin azgın politikaları dünyayı uçuruma sürüklüyor. Gezegenimiz ve insanlık için bir tehdit olan iklim krizinin çözümü ancak bu kâr düzenine son vermekle mümkün olabilir. Bugün ayağa kalkan gençlerin ifade ettiği gibi “Değişime ihtiyaç var!” ve bu kadınıyla, erkeğiyle genciyle dünya işçi sınıfının ellerindedir!