
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ’ta yönetimin dayatmaları nedeniyle işçilerin tepkisi büyümeye devam ediyor. Koç Holding’e ait rafinerilerde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu 8 Nisanda 4300 işçi yarım günlük iş bırakma eylemleri yaptı. İzmit, Batman, Kırıkkale ve İzmir/Aliağa rafinerilerinde eş zamanlı yapılan eylemlerle işçiler, Koç Holding patronlarını uyardılar. Dayatmalara boyun eğmeyeceklerini vurgulayan TÜPRAŞ işçileri, kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydular.
Petrol-iş Sendikasının 4 bölgede sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri patronun ücret, vardiya sistemi ve sözleşme süresi başlıklarındaki dayatmaları yüzünden tıkandı. Sözleşme süresini iki yıldan üç yıla çıkarmak, işçilerin kazanılmış haklarından biri olan yıllık 8 günlük ücretli mazeret iznini ortadan kaldırmak, vardiya sistemini değiştirmek isteyen Koç Holding, işçilerin ücret artışı taleplerine de kulaklarını tıkıyor. Aylardır sürmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret ile ilgili tek kelam etmeyen, işçilerin talepleri karşısında sessiz kalan Koç Holding patronları, son görüşmede ağızlarındaki baklayı çıkardılar. İşçilerin ekonomik kayıplarını karşılayacak oranda zam yapılması talebini “afakî” bulan Koç Holding yönetimi, ilk altı ay için 1 maaş ekstra para teklifinde bulundu. Önerilen bu paranın kök ve saat ücretlerine, vardiya primlerine yansımayacak olması işçileri öfkelendirirken Petrol-İş Sendikası ve TÜPRAŞ işçileri bu parayı bir teklif olarak değil ancak bahşiş ya da rüşvet olarak gördüklerini belirttiler.
Patronun dayatmaları karşısında rafinerilerde uyarı eylemleri yapan işçiler, yarım gün iş bıraktılar. 8 Nisanda gece vardiyası mesai bitiminde fabrikadan çıkmazken sabah vardiyası ise öğlene kadar mesaiye başlamadı. TÜPRAŞ işçileri eylemlerine devam edeceklerini, dayatmaları kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.