
Almanya’da on binlerce emekçi artan kira fiyatlarını protesto etmek için bir araya geldi. 6 Nisanda, başta Başkent Berlin’de olmak üzere, Frankfurt, Münih, Köln gibi büyük şehirlerde meydanlar doldu. Son on yılda kiraların 2 katına çıktığı Berlin’de özellikle büyük mülk sahiplerine öfke büyüyor. Kira fiyatlarını yüksek tutan emlak şirketleri, Berlin’de metrekare başına 10 avro üzerinde kira alıyor. Sıradan bir emekçi ailesi her ay sadece konut ve enerji ihtiyacına ortalama 859 avro harcıyor. Bu rakam, toplam ortalama aylık gelirin üçte birinden fazlasını ifade ediyor. Yalnız yaşayanlar ise gelirlerinin neredeyse yarısını kiraya veriyor.
Emekçiler, devletin büyük emlak şirketlerinin mülklerine el koymasını ve sağlıklı sosyal konutlar inşa edilmesini talep ediyorlar. Konut sorununu kabul eden hükümet, bu sorunun çözümünü emlak devlerine teşvik vererek çözeceğini belirtiyor. Yatırımcılara maliyetlerinin %5’i kadar devlet indirimi taahhüt eden hükümet böylece konut sorununun çözüleceğini ifade ediyor. Ancak kira fiyatlarını sınırlandıracak bir fiyat tavanı uygulamaktan kaçınıyor, kira fiyatlarını emlak devlerinin insafına bırakıyor. Buna karşılık özel mülklerin kamulaştırılmasının mümkün olmadığını, bunun yanlış bir seçim olduğunu açıklıyor.
Zengin-fakir uçurumunun gün geçtikçe derinleştiği Almanya’da halkın yüzde 85’i kiracı durumda. Son 5 yılda evsizlerin sayısının ikiye katlanarak 860 bine ulaştığı biliniyor. Kiralarını ödeyemeyen emekçiler, kent merkezlerine uzak, ücra yerlere taşınmak zorunda kalıyorlar. Emekçiler, göçmen ve mülteci sayısının artmasının ev kiralarını etkilediğini söyleyen fırsatçılara ise geçit vermiyor. Asıl suçlunun zor şartlarda yaşayan mülteci ve göçmenler değil, her şeyi kendileri için fırsata çevirmeye çalışan zenginler olduğunu vurguluyorlar. İşçi ve emekçiler kira sorununun çözümü için hükümete baskı uygulamaya ve mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.