
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili görülen davada, 15 yıl hapis cezası verilen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan salıverildi. Yetmezmiş gibi yüzlerce madenciyi ölüme sürükleyen Gürkan’ın yeniden maden işletmesinin önü de açıldı.
Soma katliamına ilişkin 5’i tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 18 Nisanda kararını açıkladı. 15 yıl hapis cezasına hükümlü maden patronu Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi tahliye edildi. Ayrıca Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın “ruhsat sahibi ve rödovansçı olarak maden ocağı işletme icrasından yasaklanmasına” dair yerel mahkeme kararı da kaldırıldı. Bu karara göre gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayarak katliamın meydana gelmesinde birinci derecede sorumluluğu bulunan Gürkan, yeni madenler işletebilecek. Başta Can Gürkan olmak üzere tutuklu sanıklara verilen cezaların arttırılmasını bekleyen madenci yakınlarının yüreği, çıkan kararla bir kez daha dağlandı. Kararın açıklanmasının ardından fenalık geçiren madenci yakınları, artık söyleyecek söz bulamadıklarını ifade ettiler. Ailelerin avukatlarından Can Atalay, kararla birlikte Can Gürkan’ın yeniden maden işletebileceğini, yüzlerce madenciyi yeniden ölüme gönderebileceğine dikkat çekti. “301 işçinin katli basit bir kaza gibi gösterilmeye çalışılıyor” diyen Atalay, mahkemeden çıkan hukuk dışı karara karşı herkesi sesini yükseltmeye çağırdı.
19 Nisanda hem Soma Madenci Anıtı önünde hem de İstanbul Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan basın açıklamalarında, yüreklerdeki yangının daha da alevlendiği ve verilen kararın hukuk dışı olduğu, sorumluların adeta ödüllendirildiği ifade edildi. Açıklamalarda hükümetin, yargının ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin suç ortağı olduğu belirtildi.
13 Mayıs 2014’te gerçekleşen Soma faciasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Madencilerin cansız bedenlerinin ocaktan çıkarılması günler sürmüştü. Maden ocağı gazla dolmaya başladığında dışarı çıkmaya çalışan işçiler, yanlarındaki tarihi geçmiş gaz maskeleri nedeniyle başarılı olamamıştı. Uzmanlar, birçok eksikliğin maden faciasının yaşanmasına neden olduğunu belirtmiştiler. Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetinde iktidarda olan hükümetin temsilcileri, işçilerin ölümünü sıradanlaştıran açıklamalarda bulunmuş, ailelerin büyük tepkisini çekmişti. Tepkilerini dile getiren madenci yakınları ise tokatlanmış, yerlerde tekmelenmişti. Facianın öncesinde, maden ocağının rödovansla özel şirket tarafından işletilmesinin yolunu açan, denetimleri gerektiği gibi yapmayan hükümetin hiçbir bürokratı davada yargılanmadı. Facianın yarattığı toplumsal tepki nedeniyle şirketin birkaç yöneticisiyle birlikte Can Gürkan ve babası Alp Gürkan tutuklu yargılansa da egemenlerin adaleti yine patronlara güldü! Faciadan hemen önce Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından tonu 130-140 dolara mal edilen kömürün üretim maliyetini 28 dolara indirdikleriyle övünen Alp Gürkan, Temmuz ayında serbest bırakılırken şimdi de oğlu Can Gürkan serbest bırakıldı.
Soma’dan bu yana tüm işkollarında 27 Soma yaşandı, binlerce işçi iş cinayetlerine kurban gitti. Yürekler yanmaya devam etti, ediyor. Şunu çok iyi bilmek gerekir ki işçi ölümlerinin gerçek sorumluları, ancak işçi ve emekçiler mücadeleyi yükseltirse hesap verir. İş cinayetleri ancak böyle son bulur. Annelerin, babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların yürek yangınını bir nebze olsun soğutmak için, iş cinayetlerinde ölmemek için mücadeleyi büyütelim!