
Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) 30. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. 20-21 Nisan tarihlerinde Petrol-İş sendikasının İstanbul’daki genel merkezinde bulunan konferans salonunda yapılan Genel Kurul’da, hak gasplarına karşı mücadeleyi büyütme vurgusu öne çıktı.
Tüm dünyada işçi ve emekçilerin haklarına dönük saldırıların olduğunu belirten TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk, Türkiye’deki durumun da bundan bağımsız ve farksız olmadığını belirtti. Türkiye’de bir ekonomik kriz yaşandığını ve bu krizin faturasının da emekçilere ödetildiğini ifade eden Öztürk, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “reform paketi”nin içinden daha fazla hak gaspı çıktığını vurguladı. Öztürk, işçi ve emekçilerin vergi yükünün arttırılmasından kıdem tazminatı fonu oluşturularak bu hakkın ortadan kaldırılmasına ve zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) getirilmesine varana kadar işçi sınıfının yeni saldırılarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Tüm sendikalara çağrıda bulunan Öztürk, bu saldırılar karşısında göstermelik tutumlar sergilemek yerine tok ve kararlı bir duruş sergilemek gerektiğinin altını çizdi. Kazanılmış haklardan en ufak bir taviz verilmemesi gerektiğini söyleyen Öztürk, işçi sınıfının önünde 1 Mayıs olduğunu belirterek mümkün olan en kitlesel biçimde sendikaları, tüm işçi ve emekçileri alanlara çıkıp bu saldırıları püskürtmeye çağırdı.
Çeşitli işyerlerinden gelen delegeler ve sendika yöneticileri de yaptıkları konuşmalarda kıdem tazminatına ilişkin gasp planları ve zorunlu BES başta olmak üzere çeşitli sorunlar karşısında mücadele çağrısı yaptı. Kıdem tazminatının işçiler için iş güvencesi olduğunu, kazanılmış bir hak olduğunu belirten konuşmacılar, zorunlu BES uygulamasının da kabul edilemez olduğunu belirttiler. Ekonomik krizin sonuçlarından emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı sorunlara, düşük ücretlerden vergi yükünün ağırlaştırılmasına kadar çeşitli sorunlara değinen konuşmacılar, 1 Mayıs’ın bu saldırılara karşı güçlü bir cevap vermesi açısından bir fırsat olduğunu belirttiler. Konuşmalar boyunca “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!” sloganları atıldı!
Genel Kurul’da, işçi sınıfının birliğinin sağlanması ve mücadelenin büyütülmesi için çalışan UİD-DER’in gönderdiği mesaj da okundu.
“Vergi reformu adı altında ekonomik krizin faturasının işçi sınıfına ödetilmek istendiği, sınıfımızın en önemli kazanımlarından kıdem tazminatının gasp edilmeye çalışıldığı, siyasal ve sosyal haklara saldırıların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir dönemde işçilerin mücadele örgütleri olan sendikalara büyük iş düşmektedir. Bu saldırılar ancak tabanın inisiyatif sahibi olduğu, sınıf sendikacılığının hakim olduğu bir anlayışla mücadele edilirse göğüslenebilir. Önümüz 1 Mayıs. İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın kitlesel ve birleşik olarak kutlanması, sermayenin saldırılarına karşı güçlü bir cevap olacaktır. TÜMTİS üyesi mücadeleci taşıma işçisi kardeşlerimizi ve TÜMTİS sendika yöneticilerini en içten sınıf dayanışma duygularımızla selamlıyor, başarılı bir genel kurul olmasını diliyoruz.
Yaşasın Sınıf Dayanışması!
Yaşasın İşçilerin Uluslararası Mücadele Birliği!”
TÜMTİS Genel Kurulu’ndan, hakları için mücadele eden Güney Kore DHL Express işçilerine “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!” sloganı eşliğinde destek mesajı gönderildi. Yapılan seçimler sonucunda eski yönetim yeniden seçildi.