
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlandı. 1 Mayıs gösterilerinde işçiler dünyayı sarsan krizin sermayenin eseri olduğunu vurguladılar. Faturayı ödemeyi reddettiklerini dile getirdiler. “Köle değil, işçiyiz” dediler ve kapitalist sömürüye karşı mücadele edeceklerini ortaya koydular.
Fransa
Aylardır Sarı Yeleklilerin eylemlerine sahne olan meydanlar 1 Mayıs’ta da doldu. Fransa işçi sınıfı Macron yönetimine tepki gösterdi, yasak ve baskılara rağmen sarı yelekleri, kızıl bayrakları, pankartları ve öfkeli sloganlarıyla sokakları, meydanları doldurdu. Polis işçilere saldırdı ve yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Ancak işçiler geri adım atmadılar, hayat pahalılığına, çalışma şartlarının ağırlaştırılmasına, sermayeyi kurtarmak için krizin faturasının kendi sırtlarına yıkılmak istenmesine tepki gösterdiler.
Hindistan
Hindistan’ın pek çok eyaletinde 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Tüm sektörlerden işçiler, daha yüksek ücret, iş güvencesi, daha iyi çalışma koşulları talep ettiler. İşyerlerinde mobbinge son verilmesini istediler. Yapılan kitlesel yürüyüşlerde kızıl bayraklar taşındı, sermaye düzenine karşı öfkeli sloganlar atıldı.
Hong Kong
Hong Kong’ta da işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta alanları doldurdular. Taleplerini yansıtan rengârenk pankartlar ve dövizler taşıdılar. Kadın işçiler de mitingde yerlerini aldı ve “işçiyiz, köle değiliz” diye haykırdı.
Endonezya
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen miting kitleselliği ile dikkat çekti. Endonezyalı işçiler iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmasını, güvenceli ve sendikalı çalışma koşullarının sağlanmasını, düşük ücret politikasına son verilmesini istediler. Mitinge katılan işçiler polisin saldırılarını kararlılıkla püskürttüler ve hakları için mücadeleden kaçmayacaklarını ortaya koydular.
Rusya
Rusya’da on binlerce işçi her yıl olduğu gibi Kızıl Meydanda bir araya geldi. İşçiler ücretlerin yükseltilmesini, çalışma şartlarının iyileştirilmesini, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmasını, gençler için istihdam sağlanmasını, işsizliğin azaltılmasını istediler.
Güney Kore
Güney Kore’de 1 Mayıs kutlamalarında hükümetin işçi haklarına yönelik pervasız saldırıları protesto edildi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve aşırı iş yükünün azaltılması istendi. Güney Koreli işçiler ve sendikalar, ülkede uluslararası standartların altında olan iş yasalarının işçiler lehine düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. İşçiler mücadelede kararlı olduklarını dile getirdiler.
İspanya
İspanyalı işçiler başkent Madrid’de bir araya geldi. Hayat pahalılığına, işsizliğe, sömürüye tepki gösterdi. “Mücadele devam ediyor... Haklar, Eşitlik, Uyum... Önce İnsan” yazılı pankartlar taşıyan işçiler mücadelede kararlı olduklarını ortaya koydular.
Filipinler
Filipinler’de gerçekleşen 1 Mayıs gösterilerinde diktatör Duterte’ye yönelik öfke öne çıktı. Duterte’nin işçi düşmanı, kadın düşmanı, militarist söylem ve politikaları protesto edildi. Tutuklu sendikacıların ve siyasi mahkûmların serbest bırakılması istendi. İşçiler, barış, kardeşlik ve özgürlük dolu bir dünya istediklerini haykırdılar.
Bangladeş
Ülkenin başkenti Dakka’da gerçekleşen gösterilere her sektörden işçi katıldı. Mitinge yoğun katılım gösteren tekstil işçilerinin talebi esnek çalışmaya son verilmesi, iş saatlerinin kısaltılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş güvenliği önlemlerinin alınması oldu.
İşçi sınıfının 130 yıldır aynı ruh ve coşkuyla alanlara çıkma geleneği bu yıl da bozulmadı. Irak, Kenya, Danimarka, Avusturya, Yunanistan, İsviçre, Filistin, Pakistan, Tayvan, Almanya, Güney Afrika, Şili, Kolombiya ve daha pek çok ülkede 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Mitinglerde kadınların, göçmenlerin, mültecilerin, çocuk işçilerin sorunları da unutulmadı. Dünya işçi sınıfının sömürüsüz bir dünya özlemi sloganlara yansıdı.