
TÜPRAŞ İşçileri Kenetlendi!
TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme sürecini tıkayan sermaye karşısında farklı bölgelerdeki rafinerilerde çalışan işçiler kenetlendi. Petrol-İş Sendikası üyesi TÜPRAŞ işçileri, taleplerini kabul etmeyen ve çeşitli hak gaspları dayatan Koç Holding yönetimine ve patron sendikası KİTLAS’a karşı “tek vücuduz, tek yumruğuz!” mesajı veriyor!
Şu an arabulucu aşamasında olan toplu sözleşme görüşmelerinde, TÜPRAŞ yönetimi, işçilerin çeşitli haklarını gasp etmek istiyor. Vardiya sisteminin değiştirilmesini, esnek çalışmanın hayata geçirilmesini, daha önce 10 günden 8 güne düşürülen mazeret izninin yarıya indirilmesini dayatan yönetim, sözleşme süresini de 2 yıldan 3 yıla çıkartmak istiyor. TÜPRAŞ’ın İzmir, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman’daki rafinerilerinde çalışan 4300 işçi ise patronun bu dayatmalarına boyun eğmiyor ve bir süredir iş bırakma eylemleri yapıyor. İş bırakma süresini tam güne çıkaran işçiler, haklı ve meşru bir mücadele verdiklerine olan güvenle mücadeleyi yükseltiyorlar!
Eş zamanlı eylemler yapan TÜPRAŞ işçileri, aynı zamanda farklı rafinerilerdeki eylemlere de dayanışma ziyareti yapıyor. 9 Mayısta İzmit’te çalışan işçiler, Aliağa’yı ziyaret ederek anlamlı bir dayanışma örneği ortaya koydular. Aralarında Petrol-İş İzmit Şube Başkanı Salih Akduman’ın da bulunduğu heyet, İzmir Aliağa’daki direnişi ziyaret etti. İzmit rafinerisi işçilerinin selamını getirdiklerini belirten heyet, farklı rafinerilerde çalışan TÜPRAŞ işçilerinin taleplerinin ve mücadelesinin ortak olduğunu vurguladı. Ortaya konan dayanışma örneğinin mücadelelerini güçlendirdiğini belirten Aliağa TÜPRAŞ işçileri ise, kendilerinin de İzmit, Kırıkkale ve Batman’daki işçileri ziyaret edeceklerini söylediler.
Lipton İşçileri Üretimin Askıya Alınmasına Karşı Eylem Yaptı
Artvin’in Arhavi ilçesinde çay üretimini 1 yıl askıya alan Unilever’e ait Lipton çay fabrikası işçileri eylem yaptı. Demokratik kitle örgütlerinin destek verdiği eyleme işçi aileleri de katıldı. Ekonomik krizin faturasının kendilerine kesildiğini belirten Lipton işçileri, “Ölmek Var Dönmek Yok!” diyerek kendilerini mağdur edecek tutumlar karşısında mücadele edeceklerini vurguladı.
Fabrika önüne yürüyen işçiler ve destekçileri, “Sadaka Değil, İşimizi İstiyoruz”, “Hak Verilmez, Alınır!” yazılı dövizler taşıdılar, sloganlar attılar. Fabrika önünde konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Dosan Şube Başkanı Mustafa Yüksel, bölgede Unilever’e bağlı üç Lipton çay fabrikası olduğunu ve patronun ekonomik krizin faturasını bu fabrikalarda çalışan işçilere kestiğini belirtti. Yüksel, Unilever patronunun üretimde daralmaya gideceğini ve bu çerçevede bir fabrikadaki üretimi askıya alacağını duyurduğunu aktardı. Sendika olarak işçilerin bu süreçte yaşayacağı mağduriyetleri ısrarla anlattıklarını söyleyen Yüksel, sendikanın yaptığı hiçbir teklifin patron tarafından değerlendirmeye dahi alınmadığını belirtti.
Taleplerinin kabul görmemesi halinde eylemlerinin diğer fabrikalara da yayılacağını dile getiren Yüksel; “Biz bu onurlu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Eylemlerimizin şiddeti artacaktır. Bölgedeki diğer 2 fabrikada da sendikal haklarımızı kullanarak üretimi yavaşlatacağız” dedi.
Cem Bialetti İşçileri “Grev” dedi!
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Cem Bialetti fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı. Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan ve mutfak eşyaları üreten Cem Bialetti’nin duvarlarına grev pankartları asıldı, grev halayları çeken ve sloganlar atan işçiler kararlılıklarını ifade etti.
Toplu sözleşme görüşmelerinde Birleşik Metal-İş’in 4 lira 40 kuruş zam istemesine karşılık Cem Bialetti patronları sadece 1 lira 60 kuruş zam önerisinde bulunmuştu. Taleplerini karşılamaktan uzak olan bu teklif karşısında grev kararı alan işçiler, geri adım atmadı ve 8 Mayısta greve çıktı. Enflasyon hesaplamalarının kendi gerçekliklerini yansıtmadığını söyleyen işçiler, patronun “resmi” enflasyonun dahi altında bir zam önermesine yönelik öfkelerini dile getirdi. Grevci Cem Bialetti işçileri, talepleri kabul edilinceye kadar mücadele edeceklerini vurguluyorlar.