
Soma katliamı 5. yılında anılıyor ve katiller lanetleniyor. Soma’daki anmanın ardından bir anma eylemi de İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirildi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla UİD-DER gibi emek ve dayanışma örgütleri Soma’daki madenci katliamının 5’inci yıldönümünde İstanbul’da bir araya geldiler. “İşçiler Mezarda, Sorumlular Dışarıda. Böyle Adalet Olmaz!” diyen emek ve meslek örgütleri, 301 madencinin sermayenin kâr hırsının kurbanı olduğunu belirterek, sorumluların salıverilmesini teşhir etti. Eylemde bu 5 yıllık süre zarfında 28 Soma katliamı kadar iş cinayeti yaşanmasının da tesadüf olmadığı vurgulandı.
Anma eylemi saygı duruşu ile başlarken, eylem boyunca “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Madencinin Feneri Sönmeyecek”, “Kader-Fıtrat Değil, Bu Bir Katliam”, “Somayı Unutma, Unutturma!” sloganları atıldı. Eylemde ilk olarak KESK İstanbul Şubeler Platformu adına İzzet İldeş konuştu. İldeş, Soma katliamına ilişkin adalet arayışının 5 yıldır sürdüğünü vurgulayarak maden sahiplerinin de aralarında bulunduğu katliamın faillerinin dışarıda olduğuna dikkat çekti. Madencinin hayatını hiçe sayan kâr odaklı çalışma koşullarının katliama davetiye çıkardığını belirten İldeş, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı ise “Soma’da madencilerle birlikte adalet de göçük altında kalmıştır” dedi. Asıl sorumluların yargılanmadığını söyleyen Saygılı, maden patronlarından Can Gürkan’ın ölen her madenci için sadece 5 gün ceza aldığını belirtti. Gerekli denetimleri yapmayan, sorumluları cezalandırmak bir yana neredeyse ödüllendiren ve iş cinayetlerini “fıtrat”, “kader” gibi sunan siyasi iktidarın da sorumlu olduğunu belirten Saygılı, Soma’dan bu yana 28 Soma yaşandığını ifade etti. Saygılı, insan hayatına karşı büyük bir tehdit oluşturan sömürü düzenine karşı mücadele etmek gerektiğini vurgularken, Soma katliamının ve diğer tüm iş cinayetlerinin hesabının sorulmasının yolunun buradan geçtiğini dile getirdi.