
climate1.jpg [1]

Öğrenci gençliğin küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Avrupa’da başlayan ve dünyanın birçok ülkesine yayılan mücadelesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan Küresel İklim Grevi’nin ikincisi 24 Mayısta gerçekleştirildi. Gelecek İçin Cumalar (Friday’s For Future) hareketi tarafından 119 ülkede, 600’den farklı noktada gerçekleştirilen eylemlere milyonlarca kişi katıldı. İklim eylemlerine katılan gençler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemlerle azaltılmasını, Paris İklim Anlaşması’nda belirtilen 1,5 santigrat derece hedefi için ülkelerin derhal harekete geçmesini talep ediyor.
İklim eylemlerine öncülük eden Greta Thunberg, iklim krizini protesto etmek üzere 2018 Ağustosunda İsveç Parlamentosu önünde oturma eylemi yapmış, bu eylemiyle gençleri harekete geçirmişti. Greta, İsveçli siyasetçiler harekete geçene kadar derslere katılmayı reddettiğini açıklamıştı. İsveç’te başlayan eylemler Avrupa’ya ve dünyanın geneline yayılarak Gelecek İçin Cumalar hareketine dönüşmüştü. Küresel İklim Grevinin ilki 15 Martta yapılmıştı. İlk greve 125 ülke ve 2000’den fazla merkezde yaklaşık 1,6 milyon öğrenci katılmıştı.
İklim koşullarının insanlarla birlikte tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesini sağlayacak şekilde kalabilmesinin koşulu, dünyayı felakete sürükleyen kapitalizme son vermektir.
lisbon.jpg [2]
