
Çek Cumhuriyeti’nde on binler meydanlara çıktı
Orta Avrupa ülkesi Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yaklaşık 250 bin kişi meydanlara çıkarak Başbakan Andrej Babis’i istifaya çağırdı. Milyarder Başbakan Babis, ülkenin en zengin ikinci kişisi durumunda. Geçtiğimiz Nisan ayında Babis’in Avrupa Birliği fonlarını yeni şirketler kurarak kendi çıkarları için harcadığı ortaya çıkmıştı. Ancak Babis, yaptığı yolsuzluk ortaya çıkınca istifa etmek yerine iktidarının tüm imkânlarını kendisini kurtarmak için kullandı. Kendisine yakın bir ismi Adalet Bakanı olarak atayarak suçlamaların üstünü örtmek istedi. Bunun üzerine Nisan ayının sonunda ve 4 Haziranda binlerce işçi ve emekçi çeşitli eylemlerle tepkilerini ortaya koydular.
İktidara tepkisi dinmeyen emekçiler, 23 Haziranda bir kez daha meydanları doldurdu. Ülkede son 30 yılın en büyük protesto gösterisini düzenleyen emekçiler, “Artık Yeter!” yazılı dövizler taşıdı. Eyleme katılan binlerce emekçi, Başbakanın medyanın büyük bir çoğunluğunu elinde bulundurduğunu ve bu sayede toplumu etkisi altında tutmaya çalıştığını belirtti. Ancak artık bardağın taştığını ifade eden işçiler, “Bizi Daha Fazla Soymalarına İzin Vermeyeceğiz!” dediler. Eylemlerde özellikle gençlerin bu duruma olan öfkesi ve hesap sorma kararlılığı dikkat çekti. Başbakan Babis’in yalnızca fonlara değil hukuka da el koyduğunu dile getiren işçi ve emekçiler, bu duruma daha fazla sessiz kalmayacaklarını ve Başbakan Babis istifa edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Hindistanlı doktorlar sağlıkta şiddete karşı mücadele ediyor
Hindistan Tabipler Birliği (IMA) üyesi yüz binlerce doktor hasta yakınları tarafından uğradıkları şiddete karşı önlemler alınması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 17 Haziranda greve çıktı. Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin başkenti olan Kalküta’da iki genç doktorun hasta yakınları tarafından saldırıya uğraması ve vücutlarında çeşitli kırıklar oluşması bardağı taşıran son damla oldu. Doktorlar yıllardır giderek artan sağlıkta şiddete “artık yeter!” dediler.
Sağlık emekçilerine şiddet uygulayan hasta veya hasta yakınlarına gerekli cezaların verilmesini, güvenlik önlemlerinin arttırılmasını isteyen doktorlar, asıl olarak bu sorunu doğuran sebeplerin ortadan kalkmasını istiyorlar. Hastane ve doktor sayısının, ekipmanların yetersiz olması, artan nüfusla birlikte sağlık hizmetlerine ulaşmanın daha da zorlaşmasına sebep oluyor. Hindistan’da her 11 bin kişiye sadece bir doktor düşüyor. Uzun süreler kuyruklarda bekleyen, kendilerine yeterince vakit ayrılmayan hastalar ve hasta yakınları ise öfkelerini sağlık emekçilerine kusuyor. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Hindistan’da da sağlık sistemi hastaları ve sağlık emekçilerini karşı karşıya getiriyor, şiddeti körüklüyor. Sorunun asıl kaynağının kapitalist kâr hırsıyla şekillendirilmiş sağlık sistemi olduğunu bilen Hindistanlı doktorlar, sağlık sisteminde iyileştirmeler yapılmasını, hastane ve doktor sayısının arttırılmasını ve yeterli ekipmanın sağlanmasını talep ediyorlar.
İngiltere’de ulaşım işçileri mücadele ediyor
İngiltere’de South Western demiryolu şirketine bağlı çalışan işçiler beş günlük bir grev gerçekleştirdiler. Demiryolu şirketi uzun bir süredir trenlerdeki ve istasyonlardaki güvenlik işçilerini işten çıkartmak istiyor. Ancak Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık İşçileri Sendikası’na (RMT) bağlı işçiler gerçekleştirdikleri grevlerle şirketin bu planı hayata geçirmesini engellediler. Şubat ayında şirket yetkilileri ve sendika temsilcileri görüşmelere başladılar ancak geçen sürede şirket herhangi bir adım atmadı ve işçiler yeniden greve çıkma kararı aldı. 18 Haziran Salı günü greve çıkan işçiler ulaşımı neredeyse durdurdu. Özellikle önemli bir at yarışı festivaline denk getirilen grev ülkede büyük yankı uyandırdı. İşçiler binlerce güvenlik işçisinin işsiz kalmasına ve trenlerdeki, istasyonlardaki güvenliğin aksamasına sebep olacak bu düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini dile getiriyorlar.
Demiryolu işçileri ile aynı gün RMT sendikası üyesi otobüs şoförleri de bir günlük grev gerçekleştirdiler. Bluestar otobüs şirketinde çalışan işçiler maaşlarına anlamlı bir zam talep ediyorlar. Sözleşmelerinde 40 saat yazdığı halde haftada en az 50 saat çalıştıklarını belirten işçiler, çalışma koşullarında iyileştirmeler istiyorlar. İstedikleri zammı alana kadar mücadele edeceklerini belirten sendikalı işçiler Temmuz ayında da grevler gerçekleştirecekler.