
Düzce Cam işçileri sendika düşmanlığına karşı grevde!
Düzce Cam fabrikasında çalışan Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası üyesi işçiler, 26 Temmuzda grev başlattılar. Düzce 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikanın önüne grev pankartını coşkuyla asan işçiler, mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyorlar.
Düzce Cam işçileri, yaklaşık üç buçuk yıl önce Kristal-İş Sendikası’na üye oldular fakat patron sendikanın yetkisine temelsiz gerekçelerle itiraz etti. Pek çok işyerindeki sendikalaşma mücadelesinde olduğu gibi Düzce Cam’da da dava sürecini işçilerin örgütlenmesini kırmak ve sendikayı tasfiye etmek için kullanan patron, sendikalaşma çalışmasını yürüten işçileri işten atmaya başladı. Kristal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre, 2 yıl süren hukuk mücadelesini sendikanın kazanmasına rağmen Düzce Cam patronu sendika ile görüşmeye yanaşmadı. Devlet tarafından atanan arabulucu görüşmelerine dahi katılmayan patron, işyeri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu pek çok işçiyi işten çıkarmaya devam etti. Böylece Düzce Cam’da işten atılan işçi sayısı 80’i buldu.
Patronun hak, hukuk tanımaz tutumuna karşı grev başlatan Düzce Cam işçileri, atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikalaşma hakkına yönelik saldırılan son bulmasını istiyorlar. Atılan işçiler, kenetlendiklerini ve kararlı olduklarını ifade ediyorlar. Öte yandan Düzce Cam’daki grev alanı işçilerin aktardığı bu duyguları pekiştiren bir olaya da sahne oldu. Atılan işçilerden Ahmet Özmen, düğününü grev alanına taşıdı. İşçiler evlenen çifti şarkı ve türkülerle karşıladılar.
Grevdeki Hilton-Sa işçileri; “sefalet ücreti istemiyoruz!”
Adana Hilton-Sa’da Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) üyesi işçiler greve çıktı. Otelin farklı bölümlerinde çalışan grevci işçiler, halaylarla başlattıkları grevi güçlü bir inançla sürdürüyorlar.
Adana Hilton-Sa’da çalışan işçilerin %70’i asgari ücret alıyor. Yıllardır asgari ücretle çalıştıklarını belirten işçiler, sendika aidatının da kesilmesiyle ücretlerinin asgari ücretin dahi altına düştüğünü söylüyorlar. Ücret, ikramiye, sosyal yardımlar gibi konularda işçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan otel yönetimine karşı üretimden gelen güçlerini kullanarak “grev!” diyen işçiler, hak mücadelelerinde kararlı! Hilton-Sa işçileri, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektörünün en büyük firmalarından birinde sefalet koşullarında çalışmayı kabul etmeyeceklerini vurguluyorlar.