
Petrol-İş, 28. Olağan Genel Kurulunu 31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde İstanbul’da bulunan sendika genel merkez binasında gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir tarafındaki petrokimya işçilerini temsilen Genel Kurula katılan delegeler, yeni yönetimi belirledi. Yapılan seçimlerde Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, genel başkan oldu.
Eski Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ile Süleyman Akyüz’ün yarıştığı Genel Kurulu, delegelerin dışında petrokimya fabrikalarından yüzlerce işçi de takip etti. Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra pek çok ülkeden sendika temsilcisi de Genel Kurula katıldı. Genel Kurul konuşmalarla başladı.
Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin konuşan Ali Ufuk Yaşar, kıdem tazminatının Türk-İş’in kırmızıçizgisi olduğunu aktardı. Yaşar’ın, 15 Temmuz darbe girişiminden uzun uzun bahsederken grev yasaklarına, yüzde 6 ile biten TÜPRAŞ sözleşmesine ve yüzde 8 ile biten kamu sözleşmesine ilişkin konuşmaması dikkat çekti. Petrol-İş eski genel başkanlarından Mustafa Öztaşkın ise, sendikaların önemli bir kısmının işçilerin nezdinde güven kaybettiğini vurguladı. Bir önceki Genel Kurulda genel başkanlığı Ali Ufuk Yaşar’a bırakan Öztaşkın’ın konuşması delegeler tarafından alkış ve sloganlarla desteklendi.
Genel Kurulda söz alan işçi temsilcileri, Ali Ufuk Yaşar başkanlığındaki Petrol-İş’in son 4 senelik yönetimine ilişkin eleştirilerini, yaşadıkları sorunlar üzerinden dile getirdiler. Unilever temsilcisi, sendikanın farklı şubelerindeki işçilerin birbirine düşmanlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Unilever temsilcisi; “Petrol-İş bir gemiyse, bu geminin kaptanı insanları birbirine düşürmekten başka bir şey yapmadı. Ben buradaki Ahmet’i tanımam, Ahmet de beni tanımaz ama birbirimize düşmanız. Nasıl oldu bu, kendi kendine mi?” diye konuştu. Novartis temsilcisi sendikanın parasının işçilerin çıkarlarına kullanılmamasını eleştirirken, Ali Ufuk Yaşar yönetiminin izlediği anlayışın işyerlerinde tepki çektiğini ve işçilerin artık dolduğunu ifade etti. TÜPRAŞ Kırıkkale rafinerisinden bir delege ise yüzde 8 ile imzalanan kamu sözleşmesinin sorumlusunun TÜPRAŞ sözleşmesini yüzde 6 ile imzalayanlar olduğunu dile getirdi ve “1 Temmuz 2019 TÜPRAŞ sözleşmesi kara bir leke olarak sendika tarihimize yazıldı” dedi. İşyerlerinden gelen delegelerin konuşmasının ardından adaylar konuştu.
Gebze Şube Başkanı ve Genel Başkan Adayı Süleyman Akyüz, işçilerin birlik ve beraberliğine vurgu yaptı. “Eğer sorunlarımızı çözemezsek, üst üste yığarsak bu sorunların altında bir gün kalmış olacağız” diyen Akyüz, kıdem tazminatının fona devredilmesinden zorunlu BES’e, kiralık işçilikten grev yasaklarına, ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmesinden EYT’lilerin mağduriyetlerine kadar pek çok soruna değindi. Bu sorunların çözümünün işçilerin birbiriyle uğraşmayı bir kenara bırakıp sermaye sınıfına karşı mücadele yürütmesi olduğunu vurguladı. İşçi eğitimine ve sınıf bilincine önem verdiklerini belirten Akyüz, sendikanın onurlu geçmişine sahip çıkmak için genel başkanlığa aday olduğunu ifade etti. Flormar direnişine de değinen Süleyman Akyüz, “Flormar’da biz işçiye sahip çıktık, işçiyi orada yalnız bırakmadık. Bu direnişi tüm Türkiye’ye ve dünyaya mal ettik” dedi. Flormar direnişinin ve Gebze Şubesinin bu direniş üzerinden bizzat Türk-İş ve Petrol-İş içinden yıpratılmaya çalışıldığını dile getiren Akyüz, “Türk-İş Genel Başkanına, ‘Flormar direnişi tüm dünyaya mal olmuş, gelmeyen konfederasyon kalmamış, gel bir uğra’ dedik. ‘Ben gelsem çözülmesi lazım’ dedi. Biz de gel çöz dedik. Gelmedi!” diye konuştu.
1 Eylülde Ali Ufuk Yaşar ile Süleyman Akyüz’ün listelerinin yarıştığı seçim sonuçlandı. Seçim sonuçlarına göre, Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz Petrol-İş Genel Başkanı seçilirken, Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman Genel Sekreter, Niyazi Recepkethüda Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri, Ünal Akbulut ise Genel Yönetim Sekreteri oldu. Mali Sekreterliğe ise, iki adayın eşit oy alması üzerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan kurayla Erhan Yakışan seçildi.