
Soma’da en az 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından tazminatları ödenmeden işten atılan madenciler, 5 Ekimde Ankara’ya yürüyüş başlattı. Verilen sözlerin tutulmadığını, yapılan protokollere uyulmadığını belirten işçilerin başlattığı yürüyüş engellenmek isteniyor. Gasp edilen hakları için mücadele etmekte kararlı olduklarını dile getiren Somalı maden işçileri ise, engellere rağmen kararlı olduklarını ortaya koyuyorlar.
13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen katliamda resmi rakamlara göre 301 madenci göçük altında can verdi. Katliam göz göre göre gelmişti, yüzlerce madencinin iş güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle, pisipisine hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. Üstelik bu katliamın gerçek sorumluları ya hiç yargı karşısına çıkmadı ya da kısa tutukluluk sürelerinin ardından salıverildi. Yaşananlar geride kalanlar için oldukça ağırdı fakat bunlarla da sınırlı kalmadı! Yüreklerdeki acılar henüz taptazeyken Soma Holding ve Uyar Madencilik, birer telefon mesajıyla 2831 madenciyi işten çıkardı. Başta dönemin Enerji Bakanı olmak üzere hükümet yetkililerinin verdiği sözlere rağmen işçi alacaklarının çok büyük kısmı gasp edildi. İşten çıkarılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının sadece 3 taksiti, o da seçim dönemlerine denk gelecek şekilde ödendi. Sonraki süreçte emekliye ayrılan yüzlerce işçinin alacaklarının da gasp edilmesiyle, maden patronlarının mağdur ettiği işçi sayısı 3500’e ulaştı. Alacakları gasp edilen binlerce işçi, yıllarca yerin metrelerce kat altında beraber kazma salladıkları 301 kardeşleri gibi ölmedikleri için cezalandırılmıştı adeta!
5 yıldır çeşitli sözler ve protokollerle oyalanan işçiler, Bağımsız Maden-İş Sendikasının desteğiyle bir mücadele başlattılar. Somalı madenciler haklı seslerini işçi ve emekçilere duyurmak ve gasp edilen haklarını almak için Soma’dan Ankara’ya 10 gün sürecek bir yürüyüş başlatacaklarını duyurdular. 5 Ekimde katledilen arkadaşlarını mezarları başında anan maden işçileri, “Sesimizi Duyan Var mı? Patron ÇALDI, Sarı Sendika SATTI, TKİ İZLEDİ, Yargı GÖRMEDİ, Siyaset DUYMADI!” pankartıyla yola çıktı. Yürüyüşün en başından itibaren polis ve jandarma tarafından çeşitli engelleme girişimiyle karşılaşan maden işçileri, ellerindeki mahkeme kararına rağmen Manisa Kırkağaç mevkiinde durduruldu. Jandarma mahkeme kararını tanımayarak keyfi olarak madencilerin yürüyüşünü durdururken, maden işçileri oturma eylemine başladı. Madenciler 5 Ekimde başlattıkları oturma eylemini kararlılıkla sürdürüyor. Engeller karşısında boyun eğmeyeceklerini belirtiyorlar.