
Yapımı çok sayıda işçinin hayatına mal olan İstanbul Havalimanında, 31 Ekimde 18 yaşında genç bir işçi daha iş cinayetinde yaşamını yitirdi. DHL Kargo’nun taşeronu Berko İnşaatta havalandırmacı olarak çalışan Mehmet Aydın, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle asansörün şaft boşluğuna düşerek hayatını kaybetti.
Mehmet Aydın’ın iş arkadaşları, şantiyede iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, yürüyüş yolundaki karanlıkta asansör boşluğunun kapatılmadığını ve sabitlenmediğini, bu nedenle Mehmet Aydın’ın akşam mesaisinden çıkarken asansör boşluğundaki kapıyı merdiven kapısı sanıp açtığında şaft boşluğuna düşmüş olabileceğini ifade ettiler.
İş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucunda genç yaşta bir arkadaşlarının yaşamını yitirmesine tepki gösteren 300 işçi, önlemler alınıncaya kadar sahaya çıkmayı reddederek iş bıraktı. Merdivenlere aydınlatma ve korkuluk yapılmasını ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını talep eden işçiler, 4 Kasıma kadar gerekli tedbirler alınmazsa işbaşı yapmayacaklarını ifade ediyorlar.
Taşeron firma sorumluları açılan kamu davasında denetimli serbestlik kararıyla serbest bırakıldı. Büyük projelerden biri olarak siyasi iktidar tarafından sıkça reklamı yapılan havalimanında, işçilerin canına zerre kadar değer verilmediği, daha önce de gözler önüne serilmişti. İş güvenliği önlemlerinin alınması, çalışma ve barınma koşullarının, yemeklerin düzeltilmesi talepleriyle işçiler iş bırakmış, işçilerin kaldıkları konteynerlerin kapıları sabaha karşı polis ve jandarma ekipleri tarafından kırılarak çok sayıda işçi gözaltına alınmıştı. Siyasi iktidar için gösterişli projeler yüzlerce işçinin canından daha kıymetli. İşçiler çalışırken yaşamlarını kaybetmemek için örgütlenmek zorunda.