
Meydana gelen onca iş cinayetine, her yıl sayıları binleri aşan can kaybına rağmen, iş güvenliği önlemleri alınmıyor, patronlara caydırıcı cezalar verilmiyor. Sonuçta her geçen gün iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı daha da artıyor. Çok daha fazlası ise yaralanıyor, sakatlanıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ekim İş Cinayetleri Raporuna göre geçen ay en az 155, yılın ilk 10 ayında en az 1477 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, iş cinayeti kurbanlarının 7’si kadın işçi, 1’i 14 yaş altında olmak üzere 2’si çocuk işçi, 8’i göçmen işçiydi. Ağır çalışma koşulları altında, kayıtsız, güvencesiz çalıştırılan göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Rusyalı, 1’i Afganistanlı, 1’i Özbekistanlı, 1’i İranlı. Yılın başından bu yana en az 99 göçmen/mülteci işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İSİG Meclisi raporunda iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı da yer aldı. Buna göre ölümler en çok tarım-orman, inşaat-yol, ticaret-büro, belediye-genel işler ve metal işkollarında gerçekleşti. Şehirlere göre dağılımda ise İstanbul ve Konya 11’er iş cinayetiyle en çok işçinin hayatını kaybettiği kentler oldu. Bu şehirleri Antalya, Bursa, İzmir ve Sakarya takip etti. Toplam 57 şehirde ve yurtdışında 5 ülkede iş cinayetleri gerçekleşti. Yine İSİG Meclisi verilerine göre, Ekim ayında gerçekleşen iş cinayetlerinin tamamı sendikasız işyerlerinde gerçekleşti.
Ağırlaşan yaşam ve çalışma koşullarının düzeltilmesi, iş cinayetlerinin önüne geçilebilmesi, işçilerin sermaye düzeninin dayattığı yapay ayrımları bir kenara bırakarak kendi sınıf çıkarları için birleşmelerine ve mücadeleyi yükseltmelerine bağlıdır.