
Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçiler yoksulluğa, işsizliğe, ekonomik krizin yakıcı etkilerine karşı sokaklarda, meydanlarda! Kapitalist sömürü sisteminin yakıcı sonuçları elbette ki işçi sınıfının gençlerini de derinden etkiliyor. Yoksulluk ve işsizlik gençlerin büyük çoğunluğunu çıkışsızlığa sürüklüyor. Ancak çağının sorunlarına duyarsız kalmayan ve dünyanın dört bir yanında mücadele alanlarındaki yerini alan gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor!
8 Kasımda Fransa’da 22 yaşında bir üniversite öğrencisi maddi sıkıntılar sebebiyle kendisini ateşe verdi. İntihar girişiminden önce sosyal medya hesaplarından yaşadığı maddi sıkıntıları paylaşan öğrenci, bu sorunlardan egemenleri ve onların politikalarını sorumlu tuttu. Bu olayın ardından Fransa’nın 40 farklı üniversitesinden öğrenciler çeşitli protesto gösterileri gerçekleştirdiler. “Güvencesizlik Öldürür!” diyen üniversiteli gençler, burs miktarlarının arttırılmasını ve burslardan yararlanma koşullarının iyileştirilmesini talep ettiler. Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, Fransa’da öğrencilerin yüzde 20’sinden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her iki üniversite öğrencisinden biri okurken çalışmak zorunda kalıyor. Ekonomik krizle birlikte bu sayılar her geçen gün daha da artıyor. Kapitalist sistemin kendilerine bir gelecek vaat etmediğini bilen gençler protesto gösterilerinde “Kahrolsun Kapitalizm!” sloganları atıyor.
Yunanistan’da gençler ve işçiler, 17 Kasım’da Politeknik Direnişinin yıldönümünde sokaklara döküldü. Ülkede 1967’de darbe olmuş ve faşist cunta yönetime el koymuştu. 14 Kasım 1973’te Atina Teknik Üniversitesi öğrencileri cuntaya karşı bir mücadele başlattılar. Üniversiteyi işgal ederek direnişe geçtiler. Eylem diğer üniversitelere de yayıldı ve ardından Yunanistanlı işçi ve emekçiler de meydanlara çıkarak faşist cuntaya karşı mücadele başlattı. Gençlerin ve işçilerin mücadelesi karşısında büyük korku yaşayan zalim cunta rejimi orduyu gençlerin üzerine saldı. 17 Kasım sabahı tanklar üniversitenin kapılarına dayandı. Askerler yüzlerce genci katletti, binlerce genci yaraladı. Ancak Yunanistanlı işçi ve emekçiler Politeknik öğrencisi gençlerin çağrısına uydular ve faşizme karşı mücadele ederek 1974 yazında cuntayı devirdiler. Politeknik öğrencilerini ve cuntaya karşı yürütülen destansı mücadeleyi unutmayan Yunanistan halkı bu yıl da on binler olup meydanlarda yürüdü. Atina’da 20 bin kişi, Selanik’te ve Patras’ta binlerce kişi faşizme, ırkçılığa ve siyasi iktidarın işçi düşmanı politikalarına öfkesini ortaya koydu.
Hindistan’da üniversite öğrencileri yurt ücretlerine gelen %150 zamma karşı mücadele içindeyken, Kolombiya’da öğrenciler eğitime daha fazla bütçe talep ediyorlar. Lübnan’da, Şili’de, Ekvador’da, İran’da ve daha pek çok ülkede öğrenciler mücadele alanlarında yerlerini alıyorlar. İşçi ve emekçilerle omuz omuza kapitalist sistemin doğurduğu yakıcı sorunlara karşı mücadele ediyorlar. Şili’de işçi sınıfı geniş kapsamlı eylemler yapıyor. Meydanlarda mücadele şiirleri ve şarkıları okunuyor. Gençler de bu eylemlere kitlesel bir şekilde katılarak Víctor Jara’nın şarkılarını söylüyorlar. Meydanlarda Venceremos (biz kazanacağız) şarkısı yankılanıyor:
Yırtıyor fırtına sessizliği
ufuktan bir güneş doğuyor
gecekondulardan geliyor halk
tüm Şili türküler söylüyor.