
Fransa’da yüz binlerce işçi Macron hükümetinin emeklilik hakkına yönelik saldırısına karşı genel grevde! 5 Aralıkta başlayan greve öğretmenler, ulaşım işçileri, avukatlar, hastane ve havaalanı çalışanları, temizlik işçileri ve daha pek çok sektörden işçi katıldı. Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) başta olmak üzere onlarca sendikanın ve emek örgütünün çağrısıyla gerçekleşen genel grevde işçilerin talepleri, kitlesel yürüyüş ve gösterilerle onlarca meydanda yankılandı. Paris, Lyon ve Marsilya’da yürüyüş ve gösterilere katılanların sayısı 500 bini aştı. Özellikle ulaşım işçilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen grevle birlikte çok sayıda uçuş iptal edildi, şehir içi ulaşım durma noktasına geldi. Ülkedeki 8 petrol rafinerisinden 7’si kapandı.
Son yılların en geniş katılımıyla gerçekleşen grevde işçi ve emekçiler “emeklilik reformu” adı altında hak gasplarını protesto ediyorlar. Macron hükümeti, yaşlı nüfusun artmasını gerekçe göstererek, devletin sırtındaki yükün arttığını ifade ediyor. Macron’a göre bu yükü azaltmanın yolu, işçi ve emekçileri daha uzun yıllar çalıştırmak ve daha düşük ücretten emekli etmek! “Genel emeklilik sistemi” adı altında pazarlanan bu saldırı tasarısı ile puan bazlı bir sistem getirilerek emekli maaşını tam almak için 64 yaşında olmak gerekecek. Son 10 yılda 60’tan 62’ye yükseltilen emeklilik yaşı böylece daha da yükseltilmiş olacak. 42 farklı emeklilik sistemi bulunan Fransa’da, bu tasarı ile tek bir emeklilik sistemi getirilmek isteniyor. İşkollarına göre farklılık gösteren emeklilik şartları, böylece mevcut olan en kötü koşullarda eşitlenecek.
Emeklilik düzenlemesinin gündeme geldiği geçtiğimiz Eylül ayında ulaşım işçileri başta olmak üzere işçiler bu saldırıya yine grevle cevap vermişlerdi. Ancak tüm tepkilere rağmen Macron hükümeti saldırılarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu nedenle genel grevde, işçi ve emekçilerin Macron’a yönelik artan öfkesi dile getiriliyor. Sendikalar, emeklilik hakkının tırpanlanması anlamına gelen düzenlemelere karşı mücadelede kararlı olduklarını, hükümet bu saldırıdan vazgeçene dek grevin devam edeceğini dile getiriyorlar.
İktidarı boyunca patronlar için vergi indirimleri, teşvikler, işçi ve emekçiler içinse ağır çalışma koşulları ve hak gaspları anlamına gelen çeşitli düzenlemeleri yürürlüğe sokan Macron hükümeti, toplumda giderek artan bir hoşnutsuzluğa neden oluyor. Ülkenin 2018 yılı boyunca Sarı Yeleklilerin eylemleriyle sarsılması büyüyen hoşnutsuzluğun ifadesiydi. 5 Aralıkta başlayan grev, taleplerinin karşılanmaması yetmezmiş gibi yeni saldırılara maruz kalan Fransa işçi sınıfının daha büyük mücadelelere hazırlandığını gösteriyor.