
186 fabrikadan 130 bin işçiyi ilgilendiren metal işkolundaki MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde arabuluculuk aşaması da tamamlanmak üzere… İşveren sendikası MESS’in ilk altı ay için yüzde 6,05 gibi oldukça düşük bir zam ve sözleşme süresinin 3 yıllık olması gibi dayatmalarına; Trakya’dan Gebze’ye, Kocaeli’nden Bursa’ya metal işçileri hayli tepkili! Metal işkolunda müzakereyi yürüten işçi sendikaları, üyesi oldukları Küresel Sanayi İşçileri Sendikası’nın (IndustriALL) çağrısıyla tıkanan sözleşme sürecine ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi. 7 Ocakta Taksim Elite World Otel’de düzenlenen basın toplantısına Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle katıldı.
Basın toplantısında ilk sözü Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci aldı. Arabulucu aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Değirmenci, “uyuşmazlık raporu elimize geçer geçmez grev kararı alacağız” dedi. MESS’in 3 yıllık sözleşme süresi dayatmasına devam ettiğini ve ayrıca ciddi bir ücret zammı teklifi ile de karşılaşmadıklarını belirten Değirmenci, “masa başında toplu sözleşmeyi bitirmek için bu üç sendikanın işbirliği önemsensin, kimse bizim ayarlarımızla oynamasın” dedi.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal sendikaları olarak bir arada bulunmalarını Türkiye sendikal hareketi için tarihsel önemde olduğunu belirtirken, MESS’in taleplerinin işçiler için sefalet anlamına geldiğini aktardı. Arabulucu raporlarını beklediklerini dile getiren Serdaroğlu, grev yasağı tehdidine de değindi. “MESS Genel Sekreteri, bir televizyon programında üstü kapalı bir tehditle grevimizin yasaklanacağından söz ediyor. Eğer MESS olası bir grev yasağından sonra kenara çekileceğimizi bekliyorsa, yanılır” şeklinde konuşan Serdaroğlu, Anayasa mahkemesinin kararını hatırlattı. 2015 yılındaki grev yasağının Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya ve yasalara aykırı bulunduğunu, hükümetin bu nedenle sendikalarına tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyleyen Serdaroğlu; “Olası bir grev yasağı söz konusu olursa, bizim kararımız açık. Biz Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararın gereğini yapacağız ve en temel hakkımız olan grev hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Anayasa’ya aykırı olan grev yasağını tanımayacağız” dedi.
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise toplu sözleşme kapsamındaki yaklaşık 130 bin metal işçisinin 110 bininin Türk Metal’e üye olduğunu söyledi. Bu sözleşmeye muhatap işçilerin üretim ve kâr rekorları kıran fabrikalarda çalıştığını dile getiren Kavlak, işçilerin artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığını dile getirdi. Açıklanan resmi enflasyonun hayatın gerçeklerini yansıtmadığını ifade eden Kavlak, kayıpları gidermek için teklif ettikleri zam taleplerinin MESS tarafından fazla bulunduğunu belirtti. MESS’in bu tutumuna karşı eylemlere başladıklarını söyleyen Kavlak, “ilk planda dünkü eylemimizde (6 Ocak) 10 dakika ile iş durdurmaya başladık, bu süreyi 15 dakikaya, sonra da 20 dakikaya çıkaracağız” dedi. 19 Ocakta ise yaklaşık 55 bin üyelerinin bulunduğu Bursa’da 100 bin kişilik bir miting yapacaklarını ileri sürdü.
IndustriALL Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle ise Türkiye’de ücret artışlarının verimlilik artışlarının gerisinde kaldığını belirtti. İşçilerin ürettikleri değerden giderek daha az pay aldığını, böylece şirketlerin kârlılık oranlarının arttığını söyleyen Triangle, “Türkiye’de şirketlerin kârları tarihsel rekor düzeyinde. Ancak işçilerin ücretleri gittikçe aşağı düşmekte... Çalışan işçilerin yoksulluk içinde olması kabul edilemez” dedi.
Toplantıdaki birlikteliğin eylemlere de yansıyıp yansımayacağına ilişkin gelen bir soruya ise sendika başkanları henüz böyle bir kararın olmadığını, benzer ve paralel eylemler yapıldığını, buna ilişkin görüşmelerin devam edeceğini söyleyerek cevap verdi.