
TÜİK Ocak ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,15 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 14,52 artış meydana geldi. TÜİK’in enflasyon verilerini belirlemek için oluşturduğu enflasyon sepetinde en düşük artış yüzde 2,14 ile haberleşmede, en yüksek artış ise yüzde 42,21 ile alkollü içecekler ve tütünde gerçekleşti. Eğitimde yüzde 15,11, çeşitli mal ve hizmetlerde ise yüzde 15,01 artış meydana geldi. TÜİK’in ilan ettiği enflasyon rakamlarının işçiler ve emekçiler açısından çarşı pazarda bir hükmü olmadığı ortada. Temel ihtiyaçlar ve faturalar yıl boyunca sık sık zamlanıyor, işçinin reel ücreti yani alım gücü düşüyor.
TÜİK Ocak ayına ait TÜFE değerlerini hesaplamak için kullandığı madde sepetinde bir değişiklik yaptı. Emekçi aileler için en önemli harcama kalemleri olan gıda, giyim ve konut gibi maddelerin sepetteki ağırlıklarını önceki yıla göre düşürerek güncelledi. Böylece enflasyon değerini daha düşük hesapladı.
Geçen yılla karşılaştırıldığında gıda grubunun enflasyon sepetindeki ağırlığı 0,52 puan, giyim ve ayakkabı grubunun ağırlığı 0,28 puan, ulaştırma grubunun 1,16 puan düşürüldü. İşçiler için en önemli harcama gruplarının enflasyon sepetindeki ağırlıklarının düşürülmesi enflasyonun da daha düşük hesaplanmasını sağlıyor. Enflasyon sepetinde ana harcama gruplarında yer alan maddelerin ağırlığı her yıl yeniden belirleniyor. Özellikle gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığının son 10 yılda 4,83 puan gibi büyük bir oranda düştüğü görülüyor. 2010’da enflasyon sepeti içinde gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 27,60’ken, bugün 22,77’ye düşmüştür.
TÜİK enflasyon verilerini 28 bin 19 işyerinden ve 4 bin 274 kiralık konuttan topladığı, 553 bin 64 fiyat, 897 çeşit ve 418 maddeyi karşılaştırarak oluşturuyor. Bu işyerlerinin hangileri olduğunu, pazarsa hangi semtte olduğunu, hangilerinden işçilerin, hangilerinden zenginlerin alışveriş yaptığını, bu alışverişlerin hangi sepete nasıl yansıdığını açıklanmıyor. Rakamlarla oynanarak elde edilen enflasyon değerleriyle çarşı-pazardaki fiyatlar arasında uçurum var. İşçi aileleri en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.