
Ekonomik kriz ve onun yarattığı işsizlik başta olmak üzere kapitalizmin türlü sonuçları emekçilerin yaşamını cehenneme çevirmeye devam ediyor. Gün geçtikçe artan sayıda insan, intihar ederek yaşamına son veriyor. Çeşitli kentlerden art arda intihar haberleri geliyor. Çıkış yolunu bulamayan emekçiler, acılarına son vermenin yolunu canlarına kıymakta buluyor.
Hatırlanacağı gibi Türkiye, 2019 yılının Kasım ayında siyanür içerek hayatına son veren 4 kardeşin intiharını konuşmuştu. İstanbul Fatih’te intihar eden kardeşlerin aylarca işsizlikle boğuştukları ve borçlarını ödeyemedikleri ortaya çıkmıştı. Üzerinden çok geçmeden 2020’nin başında bir başka intihar haberi gündem oldu. Gencecik bir kadın, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli, ardında “yemek kartımda sadece 1 lira kalmış. Gidecek yerim yok yaşanmaya değer bir hayatım da” notu bırakarak canına kıydı. Şubat ayının başında ise uzun süredir işsiz olduğu öğrenilen Âdem Yarıcı, Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç” diyerek üzerine benzin döktü ve kendini ateşe verdi. Daha geçtiğimiz günlerde ise Konya’da evli ve iki çocuk babası tır şoförü Mevlüt Çankaya, geçinemediği için kendisini tırına asarak intihar etmişti.
Bunlar yakın zamanda ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerçekleşen intihar vakalarının sadece gündem olanları! İntiharların büyük kısmı haber dahi olmuyor, her geçen gün daha fazla emekçi işsizlikten, yoksulluktan bunalarak yaşamını sonlandırıyor. Tablo o kadar vahim bir hâl almış durumda ki 17 Şubatta ülke genelinde en az 4 kişinin benzer sebeplerle yaşamına son verdiği haberleri basına yansıdı.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaymakamlık binasının 4. katından atlayan Nezir Kılıç, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Evli ve 4 çocuk babası olan Kılıç’ın bir okulda hizmetli olarak çalışırken işten çıkarıldığı, kaymakamlığa giderek iş istediği ancak olumsuz yanıt aldığı belirtiliyor. Şırnak Valiliği tarafından intihar sonrası yapılan açıklamada Nezir Kılıç’ın epilepsi hastası olduğu ve kendisine “belli aralıklarla düzenli olarak yardım yapıldığı” iddia edildi. Zeytinburnu Belediyesinde çalışan 33 yaşındaki Yavuz Selim Sertdemir ise Şişli’deki evinde ölü bulundu. Sertdemir’in de intihar ettiği ifade ediliyor.
Aynı gün Isparta’da Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksek Okulu aşçılık bölümü 2. sınıf öğrencisi Ertunç Çotuk ile İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü 4. sınıf öğrencisi Hakan Taşdemir’in de yaşamına son verdiği basına yansıdı. Arkadaşları Taşdemir’in geçim sıkıntısı yaşadığını ve uzun bir süredir iş arayıp bulamadığını aktarıyor.
Türkiye’de intihar sonucu ölüm vakaları hayli artmış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında 3161 kişi hayatına son verdi. Ekonomik krizin derinleştiği 2019’da intihar vakalarının daha da arttığı belirtilirken 2020 yılı boyunca da Türkiye’nin intiharları konuşacağı tahmin ediliyor. Durumun vahameti artık saklanamayacak boyutlarda! Fakat siyasi iktidar temsilcileri halen emekçi kitlelerde algı oluşturmaya çalışıyor, “şu kadar yardım yapılıyordu”, “intiharın nedeni psikolojik” şeklinde açıklamalar yapıyor. Tüm bu olanlara psikolojik demek hiçbir şekilde gerçekliği ifade etmiyor. Emekçileri her geçen gün ölüme sürükleyen kapitalizmdir. Sınıf kardeşlerimizi bu düzene kurban vermemek için mücadeleyi yükseltelim.