
Aynı serbest bölge iki farklı direniş!
İzmir Gaziemir Ege Serbest Bölgesinde SF Trade Tekstil fabrikasında işten atılan 4 kadın işçi hakları için direniyor. Sendikalı oldukları için işten atılan fakat bu saldırıya boyun eğmeyen DERİTEKS üyesi kadın işçiler; “Güzel Günler Ona Yürümezsen Sana Gelmez!” diye haykırıyor. Yağmura, soğuğa, patronların baskılarına rağmen geri adım atmayan işçiler, direnişte 4 ayı geride bırakmalarına rağmen ilk günkü gibi kararlı olduklarını belirtiyorlar.
Aynı serbest bölgede Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi fabrikası işçileri de direniyor. Türk Kale Grubu ile Amerikan Pratt&Whitney sermaye ortaklı fabrikada F-35 savaş uçaklarının motor parçaları üretiliyor. Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olmaları üzerine hukuksuzca işten atılan yaklaşık 100 işçi, fabrika önünde mücadelelerini sürdürüyor. SF Trade Tekstil işçileriyle deneyimlerini ve sıcak çaylarını paylaşan işçiler, tüm işçi ve emekçileri sınıf dayanışmasını yükseltmeye çağırıyor.
Megam Tekstil işçilerine yönelik baskılar artıyor
Tekirdağ Çorlu’da bulunan Megam Tekstil fabrikası işçileri anayasal ve meşru haklarını kullanarak DİSK/Tekstil Sendikasına üye oldular. Patronun sendikayla toplu iş sözleşmesi masasına oturmayarak yetkiye itiraz etmesi üzerine fabrika önünde eylemler yapan işçiler, baskı altına alınmaya çalışılıyor. Hiçbir mahkeme kararı ya da resmi bir yazı olmadan Jandarma tarafından pankartlarına el konulduğunu belirten işçiler, “Baskılar Bizi Yıldıramaz!” diye haykırıyor.
Üç kadın direnişçiye “Erdoğan geliyor” engeli
Son yerel seçimlerde CHP’den AKP’ye geçen İzmir Bergama Belediyesinden atılan 3 kadın işçi, işe iade edilmeleri talebiyle mücadele ediyor. DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi işçilerin belediye önünde sürdürdükleri eylem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeye gelecek olması nedeniyle bir hafta yasaklandı. “İşimizi istiyoruz” yazılı yeleklerle mücadele eden işçilerin yaşadıkları haksızlık üzerine yükselttikleri haklı mücadelenin “Erdoğan geliyor” denilerek bastırılmak istenmesi tepki çekti. İşçiler nasıl ki sendika değiştirmelerini isteyen belediye yönetiminin mobingi ve dahası işten atılmaları karşısında geri adım atmadılarsa, bu tür keyfi yasaklar karşısında da geri adım atmayacaklarını belirtiyorlar.
Tariş Yemta’da sendika düşmanlığı
Bir başka direniş haberi, yine İzmir Bergama’dan! Tariş Yemta Yem Hayvancılık fabrikasında çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler karşısında anayasal haklarını kullanarak Tekgıda-İş Sendikasına üye oldular. Bakanlığın sendikanın işyerinde yetkili olduğunu bildirmesi üzerine sendikadan istifa etmeleri için işçilere baskı yapan patron, 7 işçiyi işten attı. Bu saldırı karşında Tekgıda-İş İzmir 7 No’lu Şube yönetimi ve işçiler işyeri önünde eylem yaptı. Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunun belirtildiği eylemde, atılan işçilerin geri alınması için mücadele verileceği ifade edildi.
Vip Tekstil’de de kadın işçiler direniyor
Kocaeli Darıca’da bulunan VİP Tekstil fabrikasında çalışırken Türk-İş’e bağlı DERİTEKS’e üye oldukları için işten atılan işçiler, “Sendika Haktır, İşten Atmak Suçtur!” diyerek mücadele ediyor. Patronun anayasal haklarını gasp etmesi üzerine “kadın başına ne direnmesi” demeyerek onurlu bir mücadele başlatan işçiler, direnişlerinin 100. Gününü (26 Şubat) geride bırakmaya hazırlanıyor. Sınıf dayanışmasıyla güçlendiklerini belirten Vip Tekstil işçileri, bütün olumsuz koşullar karşısında inanç ve kararlılıkla mücadele ediyor.
Bodo Bode işçileri kazandı
Bursa’da sendikalaştıkları için işten atılan fakat mücadele eden Bodo Bode-Doğrusan Otomotiv işçilerinin talepleri kabul edildi. İşten atılan 81 işçinin geri alınması ve patronun Türk Metal Sendikasının yetkisine yaptığı itirazdan vazgeçeceğini belirtmesi üzerine direniş sonlandırıldı. İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkarak tüm fabrikada üretimi durduran, gece-gündüz demeden direniş yürüten işçilerin anlamlı çabaları sonuç vermiş oldu.