
Brezilya’da Sağlık Çalışanlarından Grev
Brezilya’da hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanları işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına karşı pek çok hastanede grevler gerçekleştiriyorlar. Koruyucu ekipmanların tedarik edilmemesini ve uzun çalışma saatlerini protesto eden sağlık işçileri, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun çöken sağlık sisteminin üzerini örtmeye çalıştığını söylüyorlar. Nisan ayı itibariyle farklı bölgelerden pek çok hastane ve sağlık kuruluşunda gerçekleşen grevlerde işçiler, hastane çalışanları arasında ayrım yapılmaması talebini yükseltiyorlar. Doktorlar da salgın kapsamında gündeme getirilen ek ödeneklerin tüm sağlık çalışanlarını kapsaması ve hastanelerdeki koşulların iyileştirilmesi için mücadeleye destek veriyorlar.
İşçiler sadece kendileri için değil hastaların maruz kaldığı kötü koşulların değişmesi için de mücadele ettiklerini belirtiyorlar. Asgari koşullara dahi sahip olmadıklarını söyleyen işçiler, henüz salgın gündemde değilken bile su, sabun, kâğıt havlu gibi en basit ihtiyaçlarının karşılanmadığını dile getiriyorlar. Bu koşullar altında, değil herhangi bir salgınla mücadele etmek temel sağlık hizmetlerini vermekte dahi güçlük çektiklerini belirtiyorlar. 12 saat dinlenmeye karşılık uzun süreli nöbetlere bırakıldıklarını söyleyen işçiler, yorgunluğun arttığını ve bağışıklığın zayıfladığını ifade ediyorlar. Sağlık çalışanları talepleri karşılanıncaya kadar grevlere devam edeceklerini haykırıyorlar.
ABD’de İşçiler: Kârdan Önce İnsan!
Brezilya’nın yanı sıra ABD’de de sağlık işçileri çeşitli eylemlerle ülkedeki sağlık sisteminin yetersizliğini protesto ediyorlar. ABD’de on milyonlarca emekçinin herhangi bir sağlık güvencesi bulunmuyor. Bir yandan koronavirüs salgını ile yaygara koparan egemenler öte yandan sağlık hizmetlerinin kapsamını ve güvencesini genişletmiyor. New York ve Kaliforniya başta olmak üzere pek çok bölgede sağlık çalışanları koruyucu ekipmanların sayısının arttırılması ve daha güvenli çalışma koşulları için mücadele ediyor.
İşçiler 17 Nisanda Amerikan Kongre Binası önüne taleplerinin yazdığı yüzlerce döviz bıraktılar. New York ve Kaliforniya’da ise hastane önlerinde bir araya gelerek taleplerini haykırdılar. Pek çok bölgede salgına karşı önlem adı altında hiç zaman kaybetmeden OHAL ilan edilirken sıra işçi sağlığı için gerekli malzemelerin üretimine gelince öncelik patronların kârı oluyor. Koruyucu ekipman üretimi için ihale süreçleri uzuyor, patronlar kârları için yarışıyor. Sağlık çalışanları, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ABD’nin maske, tulum gibi basit malzemeleri tedarik etmemesinin işçilerin hayatını hiçe saydığının bir kanıtı olduğunu ifade ediyorlar. İşçiler taşıdıkları dövizlerde egemenlere şöyle sesleniyorlar: “Biz çalışıyoruz, sen hasta ediyorsun”, “Senin ceset torban olmayacağız”, “Kârdan önce insan!”