
Bugün 1 Mayıs! Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü… Yani dünya işçi sınıfının patronlar sınıfına ve sömürü düzenine karşı bir ağızdan öfkesini ve taleplerini haykırdığı gün. 130 yıldan fazla bir süredir, 1 Mayıs’ta dünya meydanlarında işçi ve emekçilerin sesi yankılanıyor. Bu sene egemenlerin koronavirüs bahanesiyle yarattığı korku atmosferi ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle kitlesel bir 1 Mayıs kutlanamasa da dünyanın çeşitli ülkelerinde işçi ve emekçiler grevlerle, protesto gösterileriyle 1 Mayıs’ın mücadele ruhuna sahip çıkıyorlar.
Amerikalı işçiler 1 Mayıs’ta grevde!
abd2020.webp [1]

Amazon, Whole Foods, Target, Fedex gibi Amerika’nın en büyük şirketlerinde çalışan market, depo ve taşıma işçileri 1 Mayıs’ta greve çıktılar. Bu süreçte iş yükü en çok artan sektörlerde çalışan işçiler işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması, ücretli izin, hastalık izni, işyerinde artan tehlikeye karşı risk ödemesi gibi taleplerle haftalardır çeşitli protestolar gerçekleştiriyorlardı. İşçiler bir mücadele günü olan 1 Mayıs’ta da grev gerçekleştirerek hayatlarını hiçe sayan patronlara karşı öfkelerini ve taleplerini dile getiriyorlar. New York, Washington, Los Angeles gibi büyük kentlerde protesto gösterileri gerçekleştiriyorlar.
Yaklaşık 100 bin Amerikalı hemşire de bugün bir grev gerçekleştiriyor. Çok zor şartlarda basit güvenlik önlemleri bile alınmadan çalışan sağlık işçileri 13 eyalette, 139 hastanede iş durdurarak bu duruma “hayır” diyorlar. “Ölmek için değil hastalarımıza bakmak için hemşire olduk” diyen sağlık işçileri hastanelerde güvenlik önlemlerinin arttırılması için mücadele ediyorlar.
Avustralya
Sidney’de salgına karşı önlem adı altında getirilen tüm kısıtlamalara rağmen yüzlerce işçi araba ve bisikletlerle konvoy oluşturarak 1 Mayıs’ı kutladı. İşçiler “sosyal mesafe” gerekçesiyle kitlesel mitinglerin yasaklanmasına karşılık “bir arada olmanın ve 1 Mayıs coşkusunu yaşamanın alternatiflerini üretiriz” dediler. İşçiler, arabalara yapıştırdıkları dövizlerle, yükselttikleri sloganlarla taleplerini dile getirdiler: “Göçmenlerle dayanışmayı büyütelim”, “sağlık hizmeti herkes için genişletilsin”, “işten atmalara hayır, kapitalizme hayır!”
Fransa
Genel İşçi Sendikası CGT üyesi sağlık çalışanları, toplantı ve gösteri hakkının kısıtlandığı bu günlerde 1 Mayıs’ı anmak ve mücadele şiarlarını yükseltmek için 1 Mayıs arifesinde bir araya geldiler. Paris’teki La Pitie Salpetriere hastanesinin önünde 1 Mayıs’ı kutlayan işçiler, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ettiler.
Sabahın erken saatlerinde de tüm yasaklara rağmen Paris’in emekçi mahallerinde 1 Mayıs kutlanmaya devam ediliyor.
Almanya
Berlin’de “Zenginler Ödesin” yazılı pankartla yürüyen işçiler krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesini protesto ettiler.
Güney Kore
Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu üyesi işçiler, işten atmalara ve krizin faturasının işçilere ödetilmesine karşı taleplerini haykırmak için baskı ve yasaklara rağmen caddeleri doldurdular.
Yunanistan
Yunanistan İşçi Sendikaları üyesi işçiler, Atina’da parlamento binası önündeki Syntagma Meydanı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ın anlam ve önemine vurgu yapan bir miting gerçekleştirdiler. “Patronlar için fedakârlık yok” yazılı pankartın taşındığı mitingde, ekonomik krizin işçilere kesilen faturasına karşı mücadele şiarları yükseltildi.