
Şili
sili-180520.jpg [1]

Şilili emekçilerin artan hayat pahalılığına, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı 2019’da başlayan ve tüm ülkeyi içine alarak 2020’ye sarkan isyanı koronavirüs bahane edilerek durdurulmuştu. Ülkede karantina günleri başlamış, sokaklar sessizleşmişti. Ancak Şilili egemenler artan açlık ve yoksulluk karşısında işçileri daha fazla evde tutamadılar. Santiago’nun eteklerindeki emekçi mahallelerinde işçiler, “evde kal” çağrılarına, korkutma çabalarına ve baskılara rağmen yoksulluğa karşı tekrar sokaklara çıktılar. Hükümeti protesto eden işçiler, gıda yardımı ve yoksulluk desteği talep ediyorlar.
18 Mayısta başlayan eylemler karantinaya uyulmadığı gerekçesiyle polisin saldırısına uğradı. Halk sağlığını dillerinden düşürmeyen egemenler, aç olduklarını söyleyen emekçilere biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi. Hükümet gelen tepkiler üzerine işsizliğin yüksek olduğu bölgelere gıda yardımları yapılacağını açıkladı. Ancak Şilili emekçiler derhal bir çözüm beklediklerini ifade ederek, açlığa karşı sessiz kalmayacaklarını haykırdılar.
Kolombiyalı işçiler “Yeter” diyor!
Sağlık işçileri Kolombiya’da da mücadelenin bir parçası oluyor. Nisan ayından bu yana çeşitli protestolar düzenleyen işçiler, 21 Mayıs Perşembe günü başkent Bogota’da tekrar bir araya geldiler. Doktorlar ve hemşireler, daha fazla koruyucu ekipman ve güvenli çalışma koşulları talep ediyorlar. Kendilerinden sürekli fedakârlık beklendiğini belirten işçiler, maaşlarındaki gecikmeleri protesto ediyorlar.
Sözde koronavirüs önlemleri kapsamında karantinanın ve özgürlükleri kısıtlama uygulamalarının uzatılması ülkede işsizliği de giderek artırıyor. Açılığın ve yoksulluğun büyümesi Kolombiyalı emekçileri bir çıkmaza sürüklüyor. Ancak sağlık işçileri de dâhil pek çok emekçi çeşitli eylemlerle sefaleti kabul etmediklerini haykırıyor, egemenlerin saldırıları karşısında bir çıkış arıyorlar.
El Salvador’da OHAL’e karşı“Hayır” sesleri yükseliyor!
Orta Amerika ülkesi olan El Salvador, koronavirüse karşı önlem bahanesiyle olağanüstü durum ilan edilen ülkelerden biri. Devlet Başkanı Nayib Bukele Mart ayında yaptığı açıklamada, 200’den fazla kişinin toplanmasına izin verilmeyeceğini, izinsiz giriş-çıkışların tespiti halinde derhal tutuklamaların yapılacağını, polisin kırmızı alarmda kalacağını söyleyerek, OHAL ilan edildiğini duyurmuştu.
OHAL’in ilan edilmesiyle birlikte ülkede anti-demokratik uygulamalara hız verildi. İşsizlik, yoksulluk ve yetersiz sağlık hizmetleri için bir şey yapılmazken otoriterleşmenin artması emekçilerin tepkisine yol açtı. Buna rağmen Bukele Mayıs itibari ile OHAL’i kongre onayı olmadan bir ay daha uzattığını açıkladı. Emekçiler karantina adı altında insan haklarının kısıtlandığını, anayasanın çiğnendiğini belirtiyorlar. Salgın bahanesiyle yetkilerin suiistimal edildiğini ifade ediyorlar. Artan ekonomik sorunlar ortada dururken, baskıcı uygulamalara hız verilmesini kabul etmediklerini söylüyorlar. Artan muhalefet üzerine El Salvador Yüksek Mahkemesi Bukele’nin bu kararının askıya alınması kararını verdi.
Ekvadorlu emekçilerden kamu harcamalarının kısılmasına karşıprotesto
Koronavirüsü fırsat bilen Ekvadorlu egemenler, uzun süredir hayata geçirmek istedikleri kamu harcamalarının kısılmasına yönelik ekonomi planlarını açıkladılar. IMF’nin istekleri doğrultusunda hazırlanan pakette kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 25 kesinti, telekomünikasyon, demiryolu ve havayolu şirketleri dâhil olmak üzere kamuya ait 10 şirketin kapatılması, petrol ve dizelde sübvansiyonun kaldırılması gibi maddeler yer alıyor. 2019 yılında tasarlanan saldırı paketinin emekçilerin evde kalmaya zorlandığı bu günlerde gündeme getirilmesi bir tesadüf değil. Ekvadorlu egemenler krizin örtüsü haline getirilen koronavirüse sarılarak bu saldırıları hayata geçirmek için derhal kolları sıvadılar. Ancak emekçilerin tepkisi ile karşılaşmaktan kaçamadılar.
19 Mayısta Başbakan Lenín Moreno’nun saldırı paketini açıklamasıyla birlikte, işçiler başkent Quito’da ve işyerlerinde çeşitli protesto gösterileri düzenlediler. Kapatılması planlanan Tame havayolu şirketinde çalışan işçiler şirket önünde gerçekleştirdikleri protesto gösterisiyle şirketin kapatılmasına karşı çıktılar. Sendikalar ve meslek örgütleri kemer sıkma politikalarına karşı ülke çapında protesto gösterileri için çağrı yaptı.