
Bugün 2 Haziran… İşçi sınıfının sömürüsüz, sınıfsız, savaşsız bir dünya kurma kavgasının namuslu kalemlerinden Orhan Kemal’in 50. ölüm yıldönümü. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te hayata gözlerini yumduğunda, geriye tepeden tırnağa onurlu bir hayat hikâyesi ve birbirinden eşsiz romanlar, hikâyeler bıraktı. Bereketli Topraklar Üzerinde, Cemile, Hanımın Çiftliği, Murtaza, Tersine Dünya, Ekmek Kavgası, 72. Koğuş, Gurbet Kuşları…
1940 yılı kışında Bursa Cezaevi’nde tanıştığı ve kendisine her konuda ilham olan Nâzım Hikmet gibi Orhan Kemal de toplumun gerçek yüzüne asla sırtını dönmedi. Üretken kalemi, yalnızca safında yer aldığı işçi sınıfının, emekçilerin gerçeklerini yazdı. Hünerlerini köşeyi dönmek ve parayı kırmak için heba etmek yerine, dünyayı değiştirme mücadelesinde işçi sınıfı için kullanmayı tercih etti. Birbirinden eşsiz yapıtlarında işçi sınıfının acılarını, hüzünlerini, sevinçlerini ve elbette kavgasını ve umutlarını işledi. Tam da böylesi onurlu bir aydın olduğu için baskılar gördü, tehdit edildi, zindanlara atıldı. Ama her ne olduysa oldu ve o inandığı doğruların adamı olmaya devam etti. Bereketli Topraklar Üzerinde adlı eserinde; hayata bakışını, doğum ve ölümün sonsuz döngüsünde kendi hikâyesini nereye konumlandırdığını şöyle tarif etmişti; “Bir insan ya insan olmalı, insanlar için canını vermeli ya da kalabalık etmemeli dünyamızı! Ben bunu bilir bunu söylerim.”
Toplumsal dönüşümün yaşandığı sancılı bir dönemin yazarlarından Orhan Kemal’i saygı ile anıyoruz. Büyük usta işçi ve emekçilerin bir ozanı olarak, işçi sınıfının romancısı olarak daima saygıyla anılacak. İşçi sınıfının onurlu mücadelesi içerisinde yaşamaya devam edecek!
Dayanışma TV tarafından hazırlanan, büyük ustanın yaşam öyküsünün anlatıldığı belgeseli sınıf dostlarımızla paylaşıyoruz.