
ABD’de Minneapolis’te bir polisin George Floyd’u katletmesinin ardından protestoların ve gösterilerin devam ettiği günlerde, benzer bir cinayet de Toronto’da yaşandı. Regis Korchinski-Paquet adında 29 yaşında bir siyah kadın evinin balkonundan aşağı atıldı. Aile, polisin Regis’i balkondan ittiği iddialarını geri almasına rağmen, olayın nasıl gerçekleştiği bir sır olmaya devam ediyor. Çünkü Regis ölümünden kısa süre önce annesinden yardım istedi fakat aile içeri alınmadı ve olay sırasında Regis’in dairesinde 8 polis memuru vardı.
Pek çok insan polisin aldığı eğitimi ve niyetini sorguluyor. ABD’de yükselen gerilim, polisin daha önceki cinayetleri ve siyahları katletmesi nedeniyle Toronto’da Regis’in anısına 30 Mayısta bir protesto gösterisi düzenlendi. İki kilometrelik yürüyüş yaklaşık üç saat sürdü çünkü çoğunluğu genç olmak üzere her ırktan ve cinsten oluşan büyük bir kalabalık vardı.
Yürüyüş Toronto polis merkezine yakın bir noktada sona erdi. Polis merkezine gelindiğinde yürüyüşü organize edenler yürüyüşün bittiğini ve dağılmamız gerektiğini söylediler. Fakat pek çok insan ayrılmayı reddetti ve orada kaldı. Çünkü yürüyüşün amacı aynı zamanda ırkçılığı, baskı ve yasakları protesto etmekti. Genç insanlar “sadece bu son cinayet için mi buradasınız, yoksa ‘siyahların yaşamı değerlidir’ hareketini desteklemek için mi buradasınız?” diyerek, eyleme katılanlara ve Regis’in ailesine seslendiler. Bu sırada ise polis merkezinin önüne bir grup polis yığılmıştı. Merkezin çatısında bulunan polisler, göstericilere gözdağı vermek, insanları tedirgin edip dağılmalarını sağlamak için fotoğraflar çektiler, notlar aldılar ve insanları saydılar.
İnsanlar sık sık “Adalet Yoksa Barış da Yok”, “Irkçı Polise Hayır” ve “Siyahların Yaşamı Değerlidir” sloganları attı. Bazı gençler “katiller” diye bağırdı. Bazı gençler ön sıralarda polisle “konuşmaya” çalıştı. Bu şekilde geçen yaklaşık bir saat sonra, polis yetkilisinin tek yapabildiği “bu konu hakkında konuşamayız çünkü soruşturma devam ediyor ve siyahların yaşamının değerli olduğuna inanıyorum” demek oldu. Kitle bir süre sonra dağılsa da öfke devam ediyor ve insanların sisteme yönelik sorgulamaları artıyor.
toronto.jpg [1]
