Biz UİD-DER’li işçiler, derneğimizin İşçi Dayanışması bültenini fabrikalarda dağıtmaya devam ediyoruz. Dağıtım yaptığımız fabrikalardan biri de Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve elektrik motorları üreten GAMAK fabrikası. İşçi sınıfının mücadele tarihini bilen işçiler için GAMAK hiç de yabancı bir isim değil aslında. 1969 yılında sendikalarını değiştirdikleri için işten atılan GAMAK işçilerinin direnişini duymuştuk, 15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişinde yine GAMAK ismi unutulmaz biz iz bırakmıştı.
Bültenimizi verirken derneğimizi anlattığımız GAMAK’lı işçi kardeşlerimizden onların koşulları üzerine de çok şey öğrendik ve 1980 öncesinde mücadeleci işçilerin çalıştığı GAMAK’ta bugün iş koşulları ve işçilerin sosyal haklarının ne durumda olduğunu sorduk. Aldığımız cevap, bugün farklı sektörlerde çalışan milyonlarca işçi kardeşimizin içinde bulunduğu durumdan farklı değil. Ücretleri oldukça düşük, günde 12-13 saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Düşük ücretler yüzünden, geçinebilmek için fazla mesailere kalıyorlar. GAMAK’ta Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikası örgütlü. İşçiler arasında güven ve işbirliğini sağlayacak bir örgütlülüğün olmamasına bağlı olarak sendika yöneticileri de işçiler için çalışmak yerine patronun isteklerini yerine getiriyorlar. Örneğin son temsilci seçimlerinde işçilerin seçtiği değil, patron ve sendikanın birlikte karar kıldığı kişi temsilci olarak atanmış. Şu anda devam eden toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin işçilerin bilgilendirilmesi gerekirken, bu yapılmıyor. Ama sendikalarımızı boş bırakıp, denetlemediğimiz sürece hangi işyerinde olursak olalım, en iyi yöneticileri de seçmiş olsak başımıza gelecek olan budur.
İşçilerden kopuk sendika yöneticileri ile patron ne kadar saklarlarsa saklasınlar 47 yıllık GAMAK’ın tarihinde önemli işçi direnişleri var. Sorunlarımızın olduğu her yerde “hak verilmez, alınır” ilkesiyle hareket etmemiz, bizden önceki mücadeleci, militan işçi kardeşlerimizin bize bıraktığı tarihe sahip çıkmamız gerekir. GAMAK işçileri eğer gerçekten çalışma koşullarını iyileştirmek istiyorlarsa mutlaka kendi tarihlerini öğrenmeli ve bu tarihe sahip çıkmalıdırlar.