
Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 126 işçi de yaralanmıştı. Patlamanın ardından başka iş kazalarında olduğu gibi benzer şekilde gerçek sorumlular yerine fabrikada çalışan mühendis, ustabaşı ve iş güvenliği uzmanı tutuklandı. Patron ise pervasızca hiçbir sorumluluğu olmadığını söyleyerek tüm yetki ve sorumluluğun mühendis ve iş güvenliği uzmanında olduğunu ileri sürdü, hatta işçileri sorumlu tuttu, kendini kurtarmaya çalıştı. Geri kalan patlayıcıların taşınması sırasında gerçekleşen ikinci patlama da can almıştı.
Göz göre göre gerçekleşen patlama bir kez daha işyerlerinde maliyet olarak görülen ve alınmayan iş güvenliği önlemlerini ve iş güvenliği uzmanlarının görev ve sorumluluklarını gündeme getirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Birliği Platformu, 19 Temmuzda Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına katılan iş güvenliği uzmanları Hendek patlamasında iş güvenliği uzmanının sorumlu tutularak tutuklanmasını protesto ettiler ve serbest bırakılmasını istediler. İSG Birlik Platformu sözcüsü Mahmut Çamlı eylemin amacını şöyle açıkladı:“Bugün burada toplanma amacımız, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının doğru ve etkin bir şekilde uygulanması talebimizdir. Sahada çalışanlar olarak karşılaştığımız sorunları anlatmak için buradayız. Çalışanlar zarar görmesin, tüm çalışanlar güven içerisinde çalışsın diye emek veren bizlerin, geldiğimiz noktada görev, yetki ve sorumlukları ile ilgili yanlış algılar oluştuğu görülmektedir.” Çamlı, şöyle devam etti: “Bizler işveren veya işveren vekili değiliz. Yaptığımız çalışmalarda denetleme, cezalandırma, değişiklik yapma, satın alma, işi durdurma vb. konularda hiçbir yetkimiz yoktur.”
Haksız yere tutuklamaya ve yargılamaya son verilmesini isteyen iş güvenliği uzmanları “Kazalar Olmasın, İnsanlar Ölmesin”, “Rehberiz Günah Keçisi Değiliz”, “Haksız Yere Suçlanmak İstemiyoruz”, “Rehberliktir İşimiz Hapis Değil Yerimiz”, “Rehberiz İşveren Vekili Değiliz.”