
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri artmaya devam ediyor. Bu can yakıcı sorun karşısında önlem almayan ve kadın düşmanı politikaları sürdürerek daha da körükleyen iktidara karşı emekçi kadınların tepkisi büyüyor. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Kadın Komisyonu, 28 Temmuzda sendikanın örgütlü olduğu Alpla, Novares ve Plascam fabrikalarında vardiya giriş-çıkış saatlerinde basın açıklaması düzenleyerek kadına yönelik şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasına tepki gösterdi. “Kadına Yönelik Şiddeti Birlikte Durdurabiliriz” pankartıyla bir araya gelen kadın ve erkek işçiler, kadına yönelik şiddetin her geçen gün artmasına ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmayarak iptalinin gündeme getirilmesine tepkilerini dile getirdiler.
Açıklamada şu hususlara yer verildi: “Ülkemizde geçtiğimiz yıl 500’e yakın kadın öldürüldü. Bulunduğumuz 2020 yılında şimdiden kadın cinayetleri 150’yi buldu. Son beş yılda ülkemizde 2000 kadın, cinayetlerde hayatını kaybetti. Kadınların çoğu, kendi yaşamlarıyla ilgili karar aldıkları için eşleri, eski eşleri veya birlikte oldukları erkekler tarafından öldürüldü.”
“Kadına yönelik şiddet son bulmalı. Kadın cinayetleriyle etkin ve topyekûn mücadele şart!” denilen açıklamada kadına yönelik şiddetin artmasının temelinde yatan nedenlere değinildi ve İstanbul Sözleşmesinin uygulanması talep edildi: “Şiddetin temeli eşitsizliktir. Hem toplumsal yaşamda hem çalışma yaşamında kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığı kadın-erkek eşitsizliğini daha da derinleştirmekte, kadına yönelik şiddetin temellerini güçlendirmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, mağdurun korunması, faillerin cezalandırılması ve şiddetle toplumun tüm kurumlarıyla mücadele edilmesi ilkelerine dayanan İstanbul Sözleşmesi 2014 yılında yürürlüğe girdiği halde hâlâ uygulamaya geçilememiştir. Sendikamız Petrol-İş, kadın-erkek eşitliğini ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi temel prensiplerden biri olarak kabul etmekte, tüzüğünde buna ilişkin hükümlere yer vermektedir. Sendikamız, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun Haziran 2019’da kabul ettiği 190 sayılı çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesini desteklemekte, ülkemizde imzalanması ve hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalardan kaçınmamaktadır.”
Tüm sendika, sivil toplum örgütü ve toplumsal kesimlerin hep birlikte konuyla ilgili duyarlılık oluşturmaya çağrıldığı, resmi kurum ve yetkililerin acilen göreve davet edildiği açıklama işçilerin sloganlarıyla son buldu.