
Covid-19 salgını bahanesiyle patronlara ballı teşvikler açıklayan siyasi iktidar sözde “işten atma yasağı” getirmiş, geçtiğimiz günlerde de yasağın süresini uzattığını açıklamıştı. Ancak iktidarın sözde işten atma yasağı patronlar için bir engel teşkil etmiyor. Kriz bahanesiyle işçileri kapı önüne koyan patronlara hiçbir anlamlı yaptırım uygulanmıyor. Özellikle çalışma koşullarını iyileştirmek, ücretlerini yükseltmek için sendikaya üye olan işçiler patronların işten atma saldırısına maruz kalıyor. Salgın bahanesiyle işçilerin sendikal örgütlenme hakkını askıya alan ama fabrikalarda üretimi durdurmayan siyasi iktidar bugün de sendikalı oldukları için işçileri işten atan patronların arkasında duruyor. Sendika düşmanı patronları daha da cesaretlendiriyor.
Özer Elektrik
27 Temmuzda Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde, Çerkeşli OSB’de bulunan Özer Elektrik fabrikasında 10 işçi işten atıldı. Özer Elektrik işçileri, ağır çalışma koşullarına, mesai ücretlerinin elden verilmesine, düşük ücretlere tepki göstererek daha iyi çalışma koşulları için DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiler. İşyerinde çoğunluğu sağlayan Birleşik Metal-İş Sendikasının yetki tespiti için başvuru yapmasının ardından Özer Elektrik patronu, sendikalaşma sürecinden haberdar oldu. İşçilere baskı yaparak sendikadan istifaya zorladı ve sendika üyesi 10 işçiyi tazminatsız bir şekilde işten attı. Haksız yere işten atılmalarına tepki gösteren işçiler, jandarma tarafından zorla fabrikadan çıkarılırken Birleşik Metal-İş yöneticileri ise gözaltına alındılar. Yani yasağa rağmen Özer Elektrik patronuna yaptırım uygulamak bir tarafa haksız yere işten attığı ve bu haksızlığa karşı çıkan işçiler cezalandırılıyor.
Jeneratör üreticileri için mekanik ve elektrik montaj aksamları, elektrik panoları, ses izolasyonlu kabinler, endüstriyel susturucular üreten Özer Elektrik 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyor ve büyük kârlar elde ederek hızla büyüyor. Özer Elektrik işçileri ise düşük ücretlerle ve en ağır koşullarda çalıştırılıyor. Pandemi sürecinde bile fazla mesai yaptıklarını belirten işçiler, mesai ücretlerini elden aldıklarını, çalışma koşullarına itiraz ettiklerinde işten atılmakla tehdit edildiklerini aktarıyorlar. Bireysel olarak bu sorunların üstesinden gelemeyeceklerini gördükleri için sendikalaşma kararı aldıklarını, sendikalaşma mücadelesinde kararlı olduklarını ifade ediyorlar. İşçiler fabrika önünde direnişe geçtiklerini belirterek dayanışma çağrısında bulunuyorlar.
Sampa Otomotiv
Samsun’da bulunan Sampa Otomotiv fabrikasında da işçiler sendikaya üye oldukları için işten atma saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Ağır çalışma koşulları, baskılar, düşük ücretler nedeniyle Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş sendikasına üye olan işçiler maske takmadıkları gerekçesiyle işten atıldı.
470 işçinin çalıştığı fabrikada hafif ticari araçlar, römorklar, otobüsler, raylı sistemler ve silah sanayi için üretim yapılıyor. 140’tan fazla ülkeye ihracat yapan firma sektörün devleri arasında olmakla övünüyor. Fabrika sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde yoğun biçimde çalışmaya devam etmiş ve sonraki haftalarda koronavirüs vakaları ve karantinalarla gündeme gelmişti. Salgına rağmen işçileri en ağır koşullarda çalışmaya zorlayan Sampa patronları bugün işçileri maske takmadıkları gerekçesiyle işten atıyor! İşçilerse maske takmadıkları yalanlarına karşılık sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını vurguluyorlar.