Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Gündem > İşçiler Nasıl Yaşıyor, Ne Düşünüyor? > Ziya Öğretmenle “X” Bilinmeyenli Eğitim Dönemi

Ziya Öğretmenle “X” Bilinmeyenli Eğitim Dönemi

Mersin’den bir işçi

16.09.2020

Koronavirüs bahanesiyle biz işçilerin haklarına saldırılırken çocuklarımızın eğitimi de bu saldırının bir parçası olarak askıya alınıyor, yeni eğitim öğretim yılı kocaman belirsizliklerle başlıyor. Özel okullar zinciri sahibi olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Öğretmen yeni dönemle ilgili aslında hiçbir derde derman olmayacak bazı açıklamalar yaptı. Anaokulları ve 1. sınıflar 21 Eylül itibariyle eğitime başlayacaklar. Diğer öğrenciler uzaktan eğitimle devam edip kademeli olarak yüz yüze eğitime başlayacaklar. Ancak “isteyen veliler çocuklarını okula göndermeyebilir” denerek bütün sorumluluk bizlere bırakılmış durumda. Uzaktan eğitimin sorunsuzca devam edeceğini açıklayan Ziya Öğretmen diğer sınıfların kademeli olarak açılacağını, eğitim hakkından bütün öğrencilerin yararlanacağını belirtiyor.

Peki, gerçekten durum böyle mi? Özel okullar telafi eğitimlerine başlarken bizim çocuklarımız bu telafileri katılabildikleri ölçüde uzaktan eğitimle tamamlamaya çalışıyorlar. Çünkü sorunsuzca kullanılabildiği iddia edilen uzaktan eğitimin internet sitesi EBA, sınıf sayısı belli, öğrenci sayısı belli, ders saati belli olmasına rağmen derse girmek isteyen öğrencilere “EBA şu anda çok kalabalık. Lütfen daha sonra tekrar deneyin” şeklinde bir uyarıda bulunuyor. Uzaktan eğitim önceki eğitim yılında olduğu gibi aksaklıklarla, mış gibi yapılarak uygulanıyor. Oysa kendi okullarının da içinde bulunduğu kolejler müşteri kapabilmek için tam gaz eğitime devam ediyorlar. Bir yanda özel okullarda, özel derslerde eğitimini devam ettiren kaymak tabakanın avantajlı çocukları diğer yanda eğitimi “x bilinmeyenli probleme” dönen bizim çocuklarımız. Eğitimde fırsat eşitliğinden dem vuran Milli Eğitim Bakanının çocuklarımız için sunduğu fırsat kocaman bir “X”. Hiç birimiz çocuklarımızın eğitiminin nasıl devam edeceğini, neyle karşılaşacaklarını bilmiyoruz.

Siyasi iktidar devlet kaynaklarını sermaye sınıfına aktarıyor. Bu kaynaklar neden yeni okullar ve hastaneler kurulması için kullanılmıyor? Neden okul sayısı arttırılarak ve atanmayan öğretmenler işe alınarak eğitim için sağlıklı koşullar oluşturulmuyor? Sermaye sınıfına aktarılan kaynaklar eğitim ve sağlığa ayrılırsa, bugünkü belirsizlik derhal çözülür. Okul ve öğretmen sayısı artarken, tüm okullarda sağlık çalışanları görevlendirilir ve okullar öğrenciler için sağlıklı hale getirilir. Ancak iktidar, bunları yapmak yerine, emekçilerin çocuklarını eğitim sürecinden kopartıyor ve devlet kaynaklarını, cebimizden çıkan vergilerle oluşturan bütçeyi sermaye sınıfına dağıtıyor. Bilsinler ki tüm bu olanları bir kenara yazıyoruz.

  • İşçiler Nasıl Yaşıyor, Ne Düşünüyor? [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/ziya_ogretmenle_x_bilinmeyenli_egitim_donemi.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/koseler/isciler_nasil_yasiyor_ne_dusunuyor