
Sendikalı oldukları için işten atılan ve Ağustos ayında duyurdukları 10 haftalık direniş planına göre her Pazartesi günü Cargill müşterilerinden birinin genel müdürlüğü önünde eylem yapan Cargill işçileri, Assan Gıda, Coca Cola, Pepsico ve Haribo’dan sonra 21 Eylül günü Ümraniye’de bulunan Unilever Genel Müdürlüğü önündeydiler. Direnişlerinin 887. gününde gerçekleştirdikleri basın açıklamasına çeşitli demokratik kitle örgütleri, işyeri temsilcileri, Tek Gıda-İş Anadolu yakası şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri ile UİD-DER’li işçiler destek verdiler.
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören’in gerçekleştirdiği basın açıklamasında Cargill’in hukuk tanımazlığı ve sendika düşmanlığı teşhir edildi. Cargill’de 2014 yılında başladıkları örgütlenme çalışmasını 2018 yılında tamamlayarak Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunduklarını dile getiren Ören, Cargill işvereninin anayasal hakları hiçe sayarak yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi işten attığını, gerekçe olarak da üretimde daralmayı gösterdiğini hatırlattı. Ören şöyle devam etti: “Hâlbuki üretim kapasitenizi ve yatırımlarınızı sürekli arttırdığınızı çok iyi biliyoruz. Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz. Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız size yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdır. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki işten çıkardığınız bu arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdır. Sizin tek derdiniz sendikal örgütlenmeyi engellemek.”
Ören, Cargill’in tüm baskı ve engellemelerine rağmen işten çıkarılan işçilerle 887 gündür onurlu bir mücadele verdiklerini ve sonuna kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek Cargill’i sendikalı işçilerin anayasal haklarına saygı göstermeye ve üyelerine baskı uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı. Cargill’in hukuk tanımaz baskıcı tutumuna devam etmesi halinde mücadeleyi daha güçlü ve etkili bir şekilde sürdüreceklerini belirten Ören, açıklamayı şu sözlerde bitirdi: “Şunu iyi bilmelisiniz ki sendika isteyen Cargill işçisi Tek Gıda-İş’le birlikte mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir. Ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz.” Basın açıklamasının ardından Unilever Genel Müdürlüğüne mektuplarını ileten Cargill işçilerinin eylemi sona erdi.