
Önlemlerin alınmaması, cezai yaptırımların son derece düşük olması, iş kazalarıyla ilgili yasaların patronların lehine esnetilmesi nedeniyle gerçekleşen iş cinayetlerinde çok sayıda işçi hayatını kaybetmeye devam ediyor.
Eylül ayı boyunca en az 177 işçi daha iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Eylül ay iş cinayetleri raporunu Kadıköy’de Süreyya Operası önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla duyurdu. İş cinayetleri raporunda yer alan bilgilere göre yılın ilk 9 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı en az 1493’e ulaştı. Raporda salgının başlamasından bu yana Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısının da sınırlı kaynaklardan ulaşılabildiği kadarıyla en az 274 olarak tespit edilebildiği, işçilerin aileleri ve emekliler de eklenince, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun işçi sınıfından olduğu ifade edildi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden işçilerle ilgili bilgilere yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri ve tabip odaları üzerinden ulaşılabildiği belirtildi.
İSİG Meclisi salgınla birlikte işçi sınıfına karşı işlenen suçların da arttığına dikkat çekti. Salgına karşı önlem alınmayarak işçilerin ve ailelerinin korunmasız bırakıldıkları ifade edildi. Açıklamada iş cinayetlerinde ölenlerin 7’sinin kadın, 6’sının çocuk, 5’inin göçmen işçi olduğu belirtildi. Basın açıklamasının sonunda talepler şöyle sıralandı:
- Covid-19 sağlıkçılar için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
- İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
- Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
- İşten atmalar yasaklanmalı ve üretime ara veren işyerlerinde işçilere 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
- Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
- İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
- Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.