
Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında çalışan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlendiler. Ancak patron, haklarını geliştirmek için sendikalaşan işçileri zorla ücretsiz izne çıkartarak örgütlenmenin önüne geçmek istiyor. Sendikanın fabrikada gerekli çoğunluğu sağladığı Bakanlık tarafından verilen yetki tespitiyle belgelenmesine rağmen, işyeri yönetimi işçilerin sendikalaşma hakkını tanımadı ve 45 işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Ücretsiz izne çıkartılan işçiler, patronun sendika düşmanlığına karşı fabrika önünde direnişe geçtiler. Fabrika içindeki işçiler de direnişteki arkadaşlarına slogan ve alkışlarla destek veriyor.
Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifci, fabrika önünde yaptığı konuşmada patronun tutumuna tepki göstererek şöyle konuştu: “Eğer patron sendikal hakkımızı tanıyarak bizimle görüşmek isterse buna hazırız, ancak burada yapılan haksızlık son bulmadığı sürece bu fabrikada üretim yapmayacağız.” Çifci fabrika içindeki işçilere de şöyle seslendi: “Anayasal haklarınızı kullanıyorsunuz, kendinizi yalnız hissetmeyin. Hiç kimse bu çıktığı yolda geri adım atmayacak”.
İşyerinde sürekli baskıya, haksızlıklara maruz kaldıklarını, ağır çalışma koşullarında çalıştıklarını, pandemi döneminde canları pahasına fazla mesailere kalarak çalıştıklarını, buna rağmen haklarının gasp edildiğini ifade eden işçiler, koşullarının düzeltilmesi için mücadele etmeye karar verdiklerini, sendikal hakları tanınıncaya dek mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getiriyorlar.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi de yayımladığı açıklamayla sendikal haklara saygı duyulması, ücretsiz izinlerin durdurulması talebiyle fabrika önünde olduklarını belirtti; tüm demokratik kitle örgülerini, basın ve kamuoyunu desteğe çağırdı. Birleşik Metal-İş, ücretsiz izin uygulamasının amacından farklı bir şekilde işçilere karşı kullanıldığını şu sözlerle vurguladı:
“Ücretsiz izin, pandemiden olumsuz etkilenip üretimi önemli ölçüde azalmış, işini neredeyse kaybetmiş işyerlerinde işçi çıkışlarını önlemek için hükümet tarafından çıkarılmıştır. İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz. Hatta Systemair’de olduğu gibi üretimin yoğun olarak sürdüğü, fazla mesai yapılan işyerlerinde ücretsiz izin uygulaması kesinlikle yapılamaz. Systemair’de ücretsiz izin dayatması sendikalaşmaya karşı yapılmak isteniyor. Sendikamız üyesi 45 işçi ücretsiz izin dayatması ile karşı karşıya...”
AKP iktidarının patronların işçileri diledikleri gibi ücretsiz izne çıkarmasının önünü açmasıyla yüz binlerce işçi mağdur oldu, oluyor. Patronlar ücretsiz izni sihirli değnek misali istedikleri her şeyi yapmanın aracı haline getirdiler. İşçiye ihtiyaçları olduğu halde önce ücretsiz izne çıkarıyor, sonra da hiçbir ödeme yapmadıkları halde işçileri çalışmaya zorluyorlar. Tazminat ödemeden çıkarmak istedikleri işçileri ücretsiz izne gönderip mobbing uygulayarak istifa etmeye zorluyorlar. Ücretsiz izin aynı zamanda bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor. Kısa çalışmada olduğu halde tam zamanlı çalışmayı kabul etmeyen işçiler ücretsiz izne gönderilmekle tehdit ediliyor. Diğer taraftan örgütlenmek isteyen işçilere karşı bir sopa olarak da kullanılıyor. Sendikalaşma haberini alan patronlar öncü işçileri anında ücretsiz izne göndererek örgütlenmeye daha başından darbe indiriyorlar. Nasılsa işçileri ne sebeple ücretsiz izne çıkardıklarını soran, denetleyen bir kurum yok.
Bu yaşananlar ücretsiz izin uygulamasının ne için getirildiğini çok net gösteriyor. Sözde pandemi sürecinde işçilerin işten atılmasını engellemek için getirilen ücretsiz izin uygulaması patronlar tarafından çok amaçlı bir saldırı aracı olarak kullanılmaktadır. Siyasi iktidar ve patronlar el ele vermiş, işçilerin elinde kalan son hak kırıntılarını da almak için koronavirüsü bahane ediyorlar.