
İşçilerin kazanılmış haklarına yönelik büyük saldırılar içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 16 Ekimde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu. Sendikaların ve işçilerin tepkisine rağmen 43 maddelik torba yasanın 30 maddesi komisyonda kabul edildi. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları 3 Kasımda ortak bir açıklama yaparak torba yasanın geri çekilmesini talep etti. Ortak açıklamada, düzenlemenin belirli süreli iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştıracağı, bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi haklarının gaspının önünün açılacağı ifade edildi. Bu düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve aynı zamanda sosyal güvenlik hakkı açısından da sakıncalı olduğu vurgulanarak TBMM gündeminden geri çekilmesi gerektiği belirtildi. Çalışma hayatının sorunlarıyla ilgili bu tür düzenlemelerin diyalog yoluyla yapılması gerektiği dile getirildi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, torba yasayı protesto etmek için işyerlerinde başlattığı eylemleri 2-3 Kasımda da sürdürdü. “Dokunma kıdem tazminatıma! Dokunma emeklilik hakkıma! Dokunma çocuklarımın haklarına! Torba yasa geri çekilsin!” başlığıyla Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Edirne ve Manisa gibi illerde yapılan eylemlere DİSK’e bağlı sendikaların, üye işçilerin yanı sıra emek örgütleri de katıldı. Eylemlerde “Hükümet Yasanı Al Başına Çal”, “Torba Yasa Geri Çekilsin”, “Tazminat Hakkımız Gasp Edilemez”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Direne, Direne Kazanacağız” sloganları yükseltildi.
İstanbul’da Kadıköy Meydanında bir araya gelen sendika yöneticileri, işyeri temsilcileri ve DİSK üyesi işçiler, “Kıdeme Uzanan Eller Kırılır” sloganıyla tepkilerini dile getirdiler. Burada DİSK adına açıklamayı Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu yaptı. Konuşmasında 1999 depremi sonrası mezarda emeklilik yasasının çıkarıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, yine bir deprem felaketiyle karşı karşıyayken çıkarılmak istenen yasayla mezarın üstüne beton dökülmek istendiğini vurguladı. Çerkezoğlu, “Bugün her üç gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede, ülkeyi yöneten siyasi iktidarın, hükümetin yapması gereken gençlerimize iş olanağı sağlamak, kalıcı ve güvenceli istihdam yaratmak, kamu istihdamını arttırmakken, genç işsizliğini ortadan kaldıracak adımlar atmakken tam tersine gençlerimizi güvencesiz çalıştırmanın, kölece çalıştırmanın pençesine atmaya çalışıyorlar” dedi. Çerkezoğlu Türkiye’nin dört bir tarafında meydanlarda olduklarını söyledi ve yasanın geri çekilmemesi durumunda 4 Kasım günü DİSK’in bütün yöneticileriyle birlikte TBMM’nin kapısında olacaklarını duyurdu.
Ankara’daki basın açıklaması ise DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde yapıldı. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptığı açıklamada, ülkenin gündemi İzmir’de yaşanan depremken iktidarın işçilerin haklarına saldırmayı gündem yaptığını belirtti. İktidarın torba yasaya gerekçe olarak ‘salgının etkilerinin azaltılmasını’ gösterdiğini hatırlatan Çalışkan, asıl niyetin ‘patronlara teşvik’ olduğunun altını çizdi. Çalışkan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: ”Pandemi koşullarında hayatı yaratan işçiler, her türlü zorluğa rağmen yaşam ve geçim savaşı veren işçiler, iktidar tarafından daha fazla açlığa, daha fazla zorluğa, daha fazla adaletsizliğe ve daha fazla vicdansızlığa uğratılmaktadır. İktidarı buradan bir kez daha uyarıyoruz. Adaletsizliğinize, vicdansızlığınıza karşı duracağız. Haklarımıza sahip çıkacağız. Çocuklarımızın haklarının gasp edilmesine, geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız. Ve buradan haykırıyoruz; emek düşmanı, işçi düşmanı torba yasanızı geri çekin. Bu torba yasayı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz!”