
Sendikaya üye oldukları için işten atma ve ücretsiz izin saldırısıyla karşı karşıya gelen ve direnişe geçen metal işçilerinin mücadelesi polis barikatlarıyla ve gözaltılarla engellenmek isteniyor. Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikalarında işten atılan direnişçi işçiler, sendikaları Birleşik Metal-İş’le birlikte işten atma ve ücretsiz izin saldırılarına tepkilerini göstermek, seslerini duyurmak, taleplerini dile getirmek için 24 Kasımda Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı aldılar. Bunun üzerine Kocaeli Valiliği, 22 Kasımda koronavirüs salgını bahanesiyle bir genelge yayınlayarak kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etti. Bu yasağı tanımayacaklarını ve Ankara’ya yürüyeceklerini belirten işçiler, 24 Kasımda Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube önünde bir araya geldiler. Direnişçi işçiler “Sendikalaşma Hakkı İstiyoruz” pankartı açarak sloganlarını haykırmaya başladılar.
#metal [1] işçileri gözaltıları işyerinde protesto ediyor. İşçilere değil patronlara barikat pic.twitter.com/9Hm2ULluBt [2]
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) November 24, 2020 [3]
Sendika binası önünde bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, direnişçi işçilerin yaşadıklarını anlattı, sendikalarının ve direnişçi işçilerin geri adım atmayacağını dile getirdi. İşçiler yürüyüşe hazırlandığı sırada polis sözde pandemi önlemlerine uyulmadığı gerekçesiyle işçilere dağılmaları yönünde baskı yaptı. Polis, barikat oluşturarak işçilerin üzerine yürüdü, işçileri dar bir alana hapsederek şiddet uygulamaya çalıştı. 8 kişiyi gözaltına aldı. İşçiler pandemi kuralları bahanesiyle mücadelelerinin engellenmek istenmesine tepki gösterdiler, gözaltıların serbest bırakılmasını istediler. Polis engelinin kaldırılması talebiyle sendikanın önünde oturma eylemi başlattılar. Polisin, bu haklı tepki ve taleplere cevabı işçileri, sendika yöneticilerini, dayanışma için orada bulunan emek örgütlerinin temsilcilerini gözaltına almak oldu. 99 kişiyi gözaltına alan polis sendika binasını abluka altına alarak giriş çıkışları yasakladı. Aylardır işsiz ya da ücretsiz izinde olan direnişçi işçiler de dâhil gözaltına alınan insanlara 3 bin lira para cezası kesildi.
Birleşik Metal-İş Sendikası ve direnişçi işçiler bu hukuksuzluğun son bulmasını, polis engelinin kaldırılmasını, aralarında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da olduğu gözaltına alınan yönetici ve işçilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Patronların değil işçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Tüm fabrikalarda eylem ve sloganlarla siyasi iktidarın ve polisin saldırılarını protesto ediyorlar.
Siyasi iktidarın bu tutumu işçi düşmanlığını bir kez daha ve en açık biçimde gözler önüne seriyor. İktidar pandemi bahanesiyle ekonomik krizin ağır yükünü işçilerin sırtına yıkıyor ve her türlü hak gaspını hayata geçiriyor. Patronlara türlü kolaylıklar sağlayacak yasalar çıkarıp teşvikler yağdırırken işçileri evlerine ekmek götüremeyecek hale getiriyor. Kendileri kongreler, toplantılar yaptığı halde, sıra işçilere gelince polis barikatlarını devreye sokuyor. İşçileri yıldırmak için coplardan, gözaltılardan medet umuyor, bununla da yetinmeyip para cezaları yağdırıyor. İşçiler bu zulme boyun eğmeyeceklerini ifade ediyorlar ve “mücadeleye devam” diyorlar.
Gözaltılar, baskılar direnişçi işçileri yıldıramayacak!
Gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılsın!
İşçilerin önündeki barikatlar kaldırılsın!
Anayasa Mahkemesi kararı uygulansın!
Direnişçi metal işçileri yalnız değildir!