
Siyasi ve ekonomik krizin derinleştiği, Kasımdan bu yana 3 devlet başkanının değiştiği Peru’da emekçiler daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle isyan etti. Patronlara vergi indirimi sağlayan ama işçilere kölelik koşulları dayatan tarım teşvik yasasının 2031’e kadar uzatılmak istenmesi üzerine, tarım işçileri 30 Kasımda greve çıktı. İşçiler sosyal güvenceyi ortadan kaldıran, asgari ücretle 12 saatlik çalışmayı dayatan bu yasanın 2020 sonunda kaldırılmasını talep ediyor. “Hasat yok!” diyen işçiler, başkent Lima’ya giden otoyolları keserek tarım sevkiyatını durdurdular. Polisin saldırdığı eylemlerde 19 yaşındaki bir tarım işçisi katledildi. Bu olay işçilerin öfkesini daha da büyüttü ve eylemler kısa sürede pek çok tarım alanına yayılarak kitleselleşti.
Maden ve metalürji işçileri de grev ve gösterilerle tarım işçilerine destek oldular. Daha iyi ücret ve sosyal güvence isteyen tarım emekçileri, maden işçilerinin de desteğiyle taleplerini kabul ettirmeyi başardılar. Söz konusu yasanın 4 Aralıkta Mecliste oylanarak yürürlükten kaldırıldığı duyuruldu.
Peru Güney Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri. Perulu işçi ve emekçiler açlık ve yoksullukla boğuşurken sermaye sınıfı yolsuzluklarla zenginliğine zenginlik katıyor. 2018 Martında devlet başkanı olarak göreve gelen Vizcarra’nın yolsuzlukları engellemek için kimi girişimlerde bulunması sermaye çevrelerinde rahatsızlık yaratmıştı. Vizcarra’nın görevden alınması üzerine Kasım ayında ülkede gösteriler başladı. Bu gösteriler ilk andan itibaren işçi ve emekçilerin yoksulluğa, yolsuzluğa, adaletsizliğe öfkesinin ifadesine dönüştü ve tüm ülkeye yayıldı. Perulu işçi ve emekçiler sömürüye karşı ve adalet için mücadele etmeyi sürdüreceklerini ve yeni kazanımlar, zaferler elde edeceklerini vurguluyorlar.