
Hükümet 2021 yılı bütçesini açıkladı ve asgari ücret görüşmeleri de başladı. Yeni yıla girerken işçilerden “acı reçeteye” katlanmaları bekleniyor. Bütçenin önemli kısmı işçilerden alınan dolaylı ve dolaysız vergilerle oluşturulurken, sermaye sınıfı işçilere “sefalet zammı” dayatmaya hazırlanıyor. İşçilerin alım gücü düşerken ve işçiler ağır vergi yükü altında ezilirken, sermayeye teşvikler ve vergi indirimleri yapılmaya devam ediliyor.
DİSK, 9 Aralık Çarşamba günü İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Antalya, Eskişehir, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri ve Edirne’de vergi daireleri önünde “Vergide Adalet Olmadan Ücrette Adalet Olmaz! Asgari Ücret Vergiden Muaf Olsun” başlığıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
İstanbul Vergi Dairesi önündeki basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu’nun konuşması sırasında kitle “Sefalet Ücreti İstemiyoruz” ve “Sefalete Teslim Olmayacağız” sloganları attı. Türkiye’de 10 milyon civarında işçinin asgari ücret veya biraz üzerinde bir ücretle çalıştığı, asgari ücretin kısa çalışma ödeneği dâhil tüm ücretlerin belirlenmesinde etkili olduğu hatırlatıldı. Vergi adaletsizliğine derhal son verilmesi gerektiği vurgulandı: “Asgari ücretten yapılan vergi ve diğer kesintiler asgari ücretin niteliği ile bağdaşmamaktadır. Dolaylı-dolaysız vergi ve diğer kesintileri dikkate aldığımızda işçinin eline brüt asgari ücretin sadece yüzde 67’si net harcanabilir ücret olarak geçmektedir. Yani işçinin kazandığı üç liranın biri vergilere ve kesintilere gitmektedir. İşverenlere sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığı bir ülkede, asgari ücretlinin ağır bir vergi yükü altında olması kabul edilemez. Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz. Üstelik pandemi koşullarında, yani işçiler ciddi bir yaşam savaşı içinde iken asgari ücret üzerindeki bu vergi ve kesinti yükünün kaldırılması bir tercih değil sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur.”
“Rakamlarla oynayarak gerçekler değişmez” denilen açıklamada atılması gereken somut adımlarsa şöyle sıralandı:
- Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.
- 2021 asgari ücreti Kovid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
- Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
- Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
- Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.
- Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.
- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
- 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır.