
Hindistan’da hükümetin işçi ve çiftçi karşıtı yasalarına karşı başlayan mücadele devam ediyor. 26 Kasımda 250 milyon emekçinin katılımıyla gerçekleşen dev grevin ardından, başkent Delhi çevresinde kamplar kuran tarım emekçileri 8 Aralıkta bir grev daha gerçekleştirdi.
Milyonlarca tarım emekçisini temsil eden çiftçi birlikleri hükümetle görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını duyurarak mücadele çağrılarını büyütüyor. Çiftçi Birlikleri “kara yasalar” dedikleri yeni tarım yasalarının derhal kaldırılmasını talep ediyor. On binlerce çiftçi başkent çevresindeki otobanları ve demiryolu hatlarını kapatarak ülke genelinde seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Greve demiryolu işçileri, kamyon şoförleri, öğretmenler ve diğer sendikalardan işçiler de katılarak destek oldu. Çiftçiler, yasalar yürürlükten kaldırılana kadar eve dönmeyeceklerini söylediler. Buna karşın Hindistan hükümeti, tüm eyalet ve bölgelerde güvenliği artırmak için bir genelge yayınladı. Çiftçilerin yaklaşık iki haftadır protestolar gerçekleştirdiği Delhi ve komşu eyaletlerde binlerce polis konuşlandırıldı. Ayrıca hükümet her zaman yaptığı gibi emekçilerin haklı taleplerini karalamak için “dış mihrakların yönlendirmesi” yalanıyla milyonları anti-ulusal olmakla suçluyor.
8 Aralıktaki grevin ardından yapılan 6. tur görüşmelerde de taleplerinin kabul edilmediğini söyleyen çiftçi örgütleri, önümüzdeki günlerde protestoları yoğunlaştıracaklarını açıkladılar. “Hükümet hatalar olduğunu kabul etti. Ancak taslak teklifleri hâlâ belirsiz. Delhi’ye giden yolları birbiri ardına kapatacağız” diyen çiftçi temsilcileri, 14 Aralıkta ülke genelinde genel grev ve eylemler organize edeceklerini duyurdular. “Kara yasaların” tamamen iptal edilmesini ve Asgari Destek Fiyatına ilişkin devletten resmi bir garanti getirilmesini isteyen emekçiler, başka hiçbir şeyin kendileri için kabul edilebilir olmayacağını açıkça belirtiyorlar.
“Kara yasalar” nedir, emekçiler neden karşı çıkıyor?
Eylül ayında, Hindistan parlamentosu ülkenin tarım sektörünü serbestleştirmeyi yani tamamen devlet güvencesinin dışına çıkarmayı amaçlayan üç tarım yasasını kabul etti. Daha sonra cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve ülke çapında çiftçilerin eylemleri başladı. Hükümet, yeni yasaların çiftçilere ürünlerini istedikleri alıcıya, istedikleri fiyattan satabileceği, özgür sözleşmeler yapabilecek fırsatlar yaratacağını iddia ediyor. Böylece yeni politikasının çiftçilerin gelirini 2022 yılına kadar ikiye katlayacağı propagandasını yapıyor.
Fakat tarım emekçileri bu yalanlara kanmıyor. Değişiklikten önce tarım ürünlerinin satışı için devlet bir taban fiyat belirliyor ve ürünlerin büyük bir bölümü devlet işletmeleri tarafından satın alınıyordu. Ancak yeni yasalarla birlikte asgari destek fiyatı denilen taban fiyat kaldırılıyor ve çiftçiler tamamen özel işletmelerin insafına terk ediliyor. Çiftçi birlikleri “kara yasaların” yürürlüğe girmesiyle birlikte, devletin tahıl satın almayı durduracağını ve özel şirketlerin fiyatları aşağı çekeceğini söylüyor. Böylece geçinmek için ürününü satmak zorunda olan çiftçiler tamamen dev şirketlerin insafına bırakılıyor. Çiftçi temsilcileri değişikliklerin “Hintli veya yabancı birkaç şirkete fayda sağlayacağını” söyleyerek sömürünün daha da büyüyeceğini vurguluyor. Emekçiler, yeni yasaların daha fazla yoksulluk getireceğinin altını çiziyor.
1.4 milyar nüfuslu ülkenin yüzde 60’dan fazlasının ekmeğini tarım sektöründen kazandığı Hindistan’da, emekçiler yapılan yasal değişikliklerde kendilerine hiçbir şey sorulmamasına öfkeliler. “Haklarımız için savaşıyoruz. Başkente ulaşana ve hükümeti bu kara yasaları kaldırmaya zorlayana kadar dinlenmeyeceğiz”, “Hükümet sabrımızı test ediyor, ancak vazgeçmeyeceğiz” diye haykıran emekçiler mücadelede kararlı!