
Nisan 2020 itibariyle siyasi iktidar pandemi nedeniyle işten çıkarma yasağı getirdiğini “müjdelemişti”. Oysa gerçekler söylenenlerin tam tersiydi. İşten atma yerine ücretsiz izin uygulaması hayata geçirildi. Böylece patronların inisiyatifine bırakılan ücretsiz izin uygulaması, sendikalaşmak isteyen, haksızlıklara sesini çıkartan işçilere karşı bir sopa haline getirildi. Bu uygulamayla birlikte binlerce işçi mağdur edilmiş ve günlük 39 lira ile yaşamaya mahkûm edilmiştir.
Son olarak Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Tayaş Gıda’da 60 işçi ücretsiz izne çıkarılarak aynı cenderenin içine itildi. DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası bu duruma tepki göstererek fabrika önünde bir basın açıklaması düzenledi. Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Özak tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Geçtiğimiz aylarda işçileri zorunlu olarak iki ay boyunca günde 12 saat çalıştıran ve tonajı fazlasıyla çıkartan işçilere ‘sizleri tebrik ediyoruz’ diyerek onları kutlayan Tayaş patronu ve yöneticileri, yeni yılın ikinci haftasında işçileri, açlığa mahkûm etmek üzere adım atmışlardır. Onlarca işçiyi ücretsiz izne çıkartan Tayaş patronu ve yöneticileri, ilanla yeni işçi alımı girişiminde bulunmuştur. Mevcut durumda çalışan işçiyi ücretsiz izne çıkarmak ve işçi alımına girmek haksızlık ve hukuksuzluk değil midir? Ücretsiz izin uygulaması ile işçiler, sadece açlığa mahkûm edilmemiştir, aynı zamanda hak arama mücadelesinin de önüne geçilmiş, fiili olarak kıdem hakkı askıya alınmıştır. Migros, HSK, Özer Elektrik, Baldur, FZK işçilerinin sendikalaşma, hak arama mücadelesine karşı patronlar, ücretsiz izin uygulaması ile işçilere saldırmıştır. İşçiler, sendikasına sahip çıkacak, bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirip Tayaş’a sendikayı sokacağız.”
Basın açıklamasına grevde olan Baldur işçileri de katılarak destek verdi. “Tayaş İşçisi Yalnız Değildir” sloganlarıyla basın açıklaması sona erdi.