
Karaman’da kurulu bulunan Döhler Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş üyesi işçilerin sendikalaşma hakkı fabrika yönetimi tarafından yok sayılıyor. Tekgıda-İş, 2016 yılında çoğunluğu elde ederek fabrikayı sözleşmeye davet etti. Döhler yönetimi sendikal çoğunluğa itiraz ederek 4 yıl boyunca işçilerin sendikalaşma hakkını iş mahkemelerinde sürüncemeye bıraktı. 2020’nin Aralık ayında nihayet sona eren mahkeme, sendikanın yetki ve çoğunluk hakkını bir kez daha onadı.
Mahkeme kararının ardından Tek Gıda-İş, üyeleriyle birlikte toplu iş sözleşmesi taslağı hazırlayarak fabrika yönetimini masaya davet etti. Fakat Döhler yönetimi sendikayı tanımamaya ve işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı. Fabrika içinde 105 işçi taşeron firmaya geçirildi, sendika üyesi işçiler istifaya zorlandı. Döhler yönetimi 12 işçiyi Kod-29 bildirimiyle tazminatsız işten atarken, 6 işçiyi de ücretsiz izne çıkardı. İşten atılan ve ücretsiz izne gönderilen işçilerden 10’u 24 Ocaktan bu yana fabrika önünde direnişteler. Direniş boyunca arkadaşlarını sendikalaşmaya davet eden işçiler, patronların baskılarına boyun eğmeyeceklerini de göstermiş oldular.
Direnişin başlaması üzerine fabrika yönetimi işçilerle direnişçi işçiler arasındaki iletişimi koparmak için setler ördü. Fabrika içinde çalışan işçilere baskı yaptı. İşçilerin sendikaya üye olup olmadıklarını e-devlet üzerinden sorgulattı. Servislere binen işçilerin dışarıdaki işçilere destek verip vermediğini kameralarla takip etti. Diğer fabrikalardan dayanışmaya gelen işçiler ihbar edilerek işten attırıldı. Fakat yönetimin baskıları sonuç vermedi ve sendika üyesi işçiler arasında dayanışma devam ediyor.
Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu şöyle diyor: “Bu bölgede çalışan 30 bin gıda işçisi var. Çoğunluğu sendikasız ve asgari ücret ile çalışıyor. Döhler’deki mücadelenin başarısızlığa uğraması için patronlar işbirliği yapıyor. Eğer Döhler’e sendika girecek olursa 30 bin gıda işçisi uyanacak ve örgütlenecek. Korkuları bundan.”