
Cezayirli işçi ve emekçiler, Hirak’ın ikinci yıldönümü olan 22 Şubatta demokrasi ve adalet özlemiyle tek yürek oldular, koronavirüs yasaklarına rağmen meydanları doldurdular. İşsizliğe, yoksulluğa, yok sayılmaya, baskılara karşı öfkelerini dile getirdiler.
Cezayirli işçi ve emekçiler Şubat 2019’da sokaklara dökülmüş, on yıllardır ülkeyi yöneten diktatör Buteflika’yı devirmişlerdi. 1999’dan itibaren 20 yıl boyunca ülkeyi yöneten Abdülaziz Buteflika ilerleyen yaşına ve bozulan sağlığına rağmen beşinci kez cumhurbaşkanlığına aday olunca halkın sabrını taşırmış, halk Buteflika’nın şahsında cisimleşen baskı ve zulüm rejimine başkaldırmıştı. “Halk Düzenin Yıkılmasını İstiyor” sloganlarıyla ayağa kalkan emekçiler, Buteflika’nın istifa etmesini sağlamışlardı. Ancak bununla yetinmemiş, emekçi düşmanı diktatörlük rejimini yıkmak için kolları sıvamışlardı. Her Cuma yeniden sokaklara çıkarak, grevler, protestolar düzenleyerek eylemlerini aylarca sürdürmüşlerdi. Cezayirli emekçiler işsizliğin, yoksulluğun, adaletsizliklerin, yolsuzlukların son bulması, demokrasi ve eşitliğin sağlanması için sürdürdükleri bu mücadeleye “Hirak” adını vermişlerdi.
Hirak’ın ikinci yıldönümünde yeniden sokaklara dökülen Cezayirli emekçiler; iş, eşitlik, adalet ve demokrasi istiyorlar. Ancak Buteflika’nın ardından iktidara yerleşen ve demokratik pozlar kesen muktedirler halkın taleplerine kulaklarını tıkamaya devam ediyorlar. Kabinede revizyon yaparak, seçim yasasını değiştirerek halkı oyalamaya çalışıyorlar. Oysa halk, işsizliğin, yoksulluğun kol gezdiği, koronavirüs bahanesiyle işçi ve emekçilere saldırıların, baskıların arttığı ülkede Buteflika’nın devrilmesinin yeterli olmadığını, devrimlerinin çalındığını görüyor. Yolsuzluk ve adaletsizlik rejimi yıkılmadıkça sorunlarının çözülemeyeceğini vurguluyor. Gösterilere katılan bir kadın emekçi Cumhurbaşkanı Tebbun’a seslenerek öfkesini şu sözlerle dile getiriyor: “Bize yeni Cezayir’den bahsediyorsunuz ama bizler hâlâ iktidardaki menfur güruhların nefret ve adaletsizliklerine mahkûm ediliyoruz. Hâlâ o güruhların iktidarı altındayız.” İşte tam da bu nedenle Cezayirli işçi ve emekçiler tek yürek olup “Biz yine aynı nedenle sokaklardayız: Adalet istiyoruz, iş istiyoruz, onurumuzla yaşamak istiyoruz. Düzenin yıkılmasını istiyoruz. Devrim istiyoruz!” diye haykırıyorlar.
Cezayirli Emekçiler: “Aynı Nedenlerle Yine Meydanlardayız!”#Cezayir [1] #Algeria [2] pic.twitter.com/Vd2uGQX84N [3]
— UİD-DER (@uid_der) February 23, 2021 [4]