
Maltepe Belediyesi işçilerinin grevi, Genel-İş Genel Merkezinin sözleşmeyi imzalamasıyla 28 Şubatta sona erdi. Maltepe Belediyesi işçileri 6 gün süren grev boyunca zorlu ama kararlı bir mücadele yürüttüler. Belediye yönetiminin işçilere yüzde 47’lik zam teklifinde bulunduğunu ama işçilerin bunu kabul etmediğini söylemesiyle başlayan yalan ve karalama kampanyası büyüyerek devam etti. Kadıköy grevinde olduğu gibi CHP’li belediye yönetimleri işçilerin taleplerini karşılamak yerine grevi karalamaya, gözden düşürmeye çalıştılar. Siyasi çıkarları ve çekişmeleri uğruna işçilerin hak mücadelesi engellenmek istendi. En temel demokratik haklardan biri olan grev hakkını kullanan işçiler “iktidarın ekmeğine yağ sürmekle” suçlandı. Demokrasi konusunda mangalda kül bırakmayanlar, demokrasi anlayışlarının “AKP karşıtlığıyla” sınırlı olduğunu göstermiş oldular. İşlerine gelince ülkedeki enflasyondan, açlık ve yoksulluk sınırının yükselişinden söz edenler, sıra işçilerin ücretlerini yükseltmek için verdiği mücadeleye gelince “bu ne şımarıklık” diyebildiler. Hak, hukuk, demokrasi diyenlerin söz konusu işçi sınıfı olunca ne kadar samimiyetsiz oldukları böylece ortaya çıktı.
Siyasi iktidarın ve yandaş medyanın Maltepe grevini kullanarak CHP’li belediyelerle ile ilgili karalama haberleri yapması, bugüne kadar tek bir grev haberi yapmayan kanalların Maltepe grevini görmesi, hemen her grev “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasaklanırken seslerini çıkarmayanların CHP’li belediyelerdeki grevleri öne çıkartması grevin haklılığına ve meşruluğuna gölge düşürmez. Sadece siyasi iktidarın ve yandaş medyanın ne kadar ikiyüzlü olduğunu gösterir. İşçi hakları ve mücadelesi konusunda gerçekten samimi olanlar için bu ikiyüzlülüğü teşhir etmek zor değildir. Siyasi iktidarın bu tavrını ve tutumunu bahane ederek işçilerin grevine saldıranlar, karalama kampanyasına katılanlar aslında işçi düşmanı yüzlerini göstermiş oldular.
28 Şubat Pazar günü belediye yönetimi ile Genel-İş arasında yapılan görüşmeleri işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun şunları söyledi: “En fazla 4700 lira yaparız dediler. Biz de şube yönetimi olarak bunun altına imza atmayacağımızı kendilerine ifade ettik. Genel Merkez bu teklifi imzaladığında yasal olarak grev sürecimiz sona ermiş oluyor. Devam etmeyi seçersek geçtiğimiz yıl gibi eylem sürecine geçilmiş olacak, başka bir evreye geçeceğiz. Bu pandemi koşullarında başka bir evreye geçtiğimizde onu da birlikte değerlendireceğiz.” Şube yönetiminin işçilerin iradesine göre hareket edeceğini ve “tamam mı devam mı” kararını işçilerin alacağını söylemesinin ardından referanduma geçildi.
maltepe-grevi-referandum-01032021.webp [1]

Referandum sırasında hem Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın hem de Genel-İş Genel Merkezinin sosyal medya hesaplarından sözleşmenin imzalandığı, grevin bitirildiğine ilişkin açıklama yapıldı. Genel-İş Genel Merkezi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dâhil en düşük ücret net 4700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubatta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” denildi. Ancak yapılan referandumda işçiler ezici çoğunlukla mücadeleye devam yönünde oy kullandılar. Oylamanın sonucunda 525 “devam” oyu çıkarken 42 “tamam” oyu çıktı. Oylamanın ardından grev alanında toplantılar yapan işçiler, grev sürecini sonlandırdıklarını ancak işyerlerinde mücadeleye devam edeceklerini söylediler.