
Tazminatları için direnen CPS Otomotiv Tekstil işçileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü direniş alanında kutladılar. Deriteks’te örgütlü olan CPS işçileriyle dayanışma ve 8 Mart kutlamaları için Deriteks’in örgütlü olduğu ETF Tekstil, İsmako, Berkem Kürk, Prima Deri fabrikalarından kadın işçiler ziyarete geldiler. Direniş alanına çeşitli parti ve demokratik kitle örgütlerinden dayanışma ziyaretine gelen kadınlar olurken, UİD-DER Kadın Komitesi de direnişçi işçileri bu anlamlı mücadele gününde yalnız bırakmadı.
Şube Sekreteri Pembe Maden, direnişçi işçileri ve ziyaretçileri selamlayıp günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. “Üreten bizler ama emeği hiçe sayılan, toplumda yok sayılan yine bizler oluyoruz. Ama biz bunun kaderimiz olmadığını ve bu egemen zihniyeti değiştirebileceğimizin inancıyla alanlardayız, meydanlardayız, her yerdeyiz. Susmayacağız. Direneceğiz! Direnişlerde en kararlı işçilerin kadın işçiler olması tesadüf değildir. Tüm engellere rağmen örgütleniyor, öğreniyor, öğretiyoruz. Kadına yönelik şiddet olaylarının had safhada olması, maalesef yetkililerin bunun önüne geçmek için kalıcı çözümler üretmemeleri, erkek egemen düşüncenin değişmediğinin bir kanıtıdır. Ama biz kadınlar örgütlenirsek ve mücadele edersek bu düzeni değiştirebiliriz. Mücadelemiz her gün biraz daha büyüyerek yola devam ediyor.” Maden, son olarak “bugün bu anlamlı ve değerli günde mücadele bayrağını taşıyan CPS Tekstil işçileriyle birlikteyiz” diyerek sözü CPS işçilerinin temsilcisi Emine Can’a bıraktı.
Can, örgütlenme ve direniş sürecini şöyle anlattı: “2013’ten beri CPS’de çalışıyorum. Düşük ücretlere karşı öncü arkadaşlarımız aracılığıyla sendikalaşma faaliyeti yürüttük. Sırf sendikalı olduğu için işten atılan arkadaşlarımız oldu. Sendikamız işe iade davaları ve mücadeleyle arkadaşlarımızın işe dönmesini sağladı. 2015 yılında sendikamız yetki aldı. Ama işverenlerimiz defalarca yetkiye itiraz etti. Bizler mücadelemizden hiç vazgeçmedik. 2018’de ilk toplu sözleşmemizi imzaladık. İkinci toplu sözleşme sürecinde bir türlü masaya oturmayan patron ancak 5 günlük grev sürecimiz sonrasında masaya oturdu. Ancak birlik olursak kazanabileceğimizi bir kez daha görmüş olduk. İşverenlerimiz işyerinin devri olacak diye bizi uzun süre oyaladılar. Ve fabrikanın devir olmayacağını öğrendik. Kendi aralarındaki anlaşmazlıklardan dolayı bizi mağdur ettiler. Makinelere haciz geldi. Biz CPS Otomotiv işçileri olarak kıdem tazminatımız için bugün burada direniyoruz. Haklarımızı alana kadar da mücadeleye devam edeceğiz.” Can konuşmasını “Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” diyerek sonlandırdı.
Direniş alanında halaylar çekildi. Sloganlar haykırıldı: “İşçiler Birleşin Sömürüye Son”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Evde, İşte, Sokakta Şiddete Son!” Gün sohbetlerle son buldu. Bu sohbetlerde, toplumda olumlu yönde değişimin ancak mücadeleyle mümkün olduğu vurgulandı. Birlik olmanın, sendikalı olmanın önemi ve yaşam koşullarını değiştirmenin ancak bir araya gelerek mümkün olacağı dile getirildi.