
Belediye işçileri haklarını istiyor
AKP’li İstanbul Bayrampaşa Belediyesi tarafından işten çıkarılan işçiler, 29 Martta belediye önünde açıklama yaptılar. “Kod 29 İptal Edilsin”, “Baskı, Tehdit ve Mobing Son Bulsun”, “2018 Yılında İmzalanan Toplu İş Sözleşmesi Uygulansın!” dövizleri açan belediye işçileri, dilenmek için değil haksızlıklar karşısında direnmek için toplandıklarının altını çizdi.
KHK ile belediye şirketlerine geçirildikleri süreçte 2 yıl yüzde 4’lük zamla çalışmaya mahkûm edilen Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında belediye yönetimi ve belediye şirketiyle bir sözleşme imzaladılar. Hizmet-İş üyesi işçilerin asgari ücretin yüzde 35 üzerinde ücret alacakları konusunda imzaladıkları sözleşmeye en az 30 aydır uyulmuyor. Aralarında işyeri temsilcilerinin de bulunduğu pek çok işçi, sözleşmenin uygulanmasını talep ettikleri için Kod 29 bildirimiyle işten atıldı. “Bizlere bu zulmü yapmaya, bizi açlığa, sefalete ve ölüme mahkûm etmeye hakkınız yok” diyen işçiler, haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve mücadele edeceklerini vurguladılar.
Son dönemde yaşanan bir diğer hak arayışı da CHP’li İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde gerçekleşiyor. Bir süredir belediye önünde eylem yapan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler, Bayrampaşa Belediye işçilerinin sorunlarıyla benzer bir sorun yaşıyorlar. İşçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS) hakkını gasp etmek için 2018 Nisan ayından bu yana defalarca şirket değişikliğine giden ve sendikanın aldığı yetki tespitine itiraz eden belediye yönetimi, işçi düşmanlığında sınır tanımıyor. İşçilerin sendikalı olma ve TİS haklarını çeşitli yollarla gasp etmeye yeltenen yönetim, bunun yanı sıra işçilere mobing yapıyor, ücretleri düşürüyor, işten atma saldırısı gerçekleştiriyor. Genel-İş üyesi işçiler de sendikalarıyla birlikte her Salı ve Perşembe günü örgütledikleri eylemlerle haklarına sahip çıkacaklarını ortaya koyuyorlar.
Migros Depo işçilerine polis saldırısı
Migros’un Kocaeli Şekerpınar deposunda çalışırken sendikalaştıkları için önce ücretsiz izne çıkarılan, sonra da Kod 29 ile işine son verilen işçiler, Migros’un bağlı olduğu Anadolu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın villası önünde eylem yapmak istedi. “İşçiler Açken Tuncay Özilhan’a Huzur Yok” yazılı pankart taşıyan DGD-Sen üyesi Migros Depo direnişçileri, İstanbul Beykoz’da bulunan villanın önünde polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. “Ahlaksızlık” yaptıkları iftirasıyla işten atılan, üstüne üstlük haklarını aradıkları için gözaltına alınan işçiler, serbest kaldıktan sonra mücadeleye devam edeceklerini duyurdular.
Hyundai Assan işçileri mücadele etti, zam sözü aldı
Yüzde 70 Hyundai Motor Company ve yüzde 30 Kibar Grubu ortaklığıyla yönetilen Hyundai Assan’ın İzmit fabrikasında çalışan işçiler, düşük ücretlere karşı yaptıkları çeşitli eylemler neticesinde fabrika yönetiminden söz aldılar. 25 Martta protesto eylemlerine başlayan işçiler, üç gün boyunca yemekhaneye gitmedi, servislere binmedi ve alkışlı-ıslıklı yürüyüşler gerçekleştirdi. Ücretlere zam yapılacağının, çalışma koşullarının iyileştirileceğinin sözünü alan işçiler, eylemlerini noktaladılar.