
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madenci iş cinayetinde yaşamını kaybetmişti. Katliamın ardından açılan davada aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verilmişti. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etmişti. Kararı bozan Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bu, sanıkların daha hafifletici bir suçtan yargılanması anlamına geliyor. Karar üzerine dava 13 Nisanda Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye başladı. 7 yılı bulan yargılamada hukuk işçilerden yana işlemiyor. Maden ocağında 301 işçiyi iş cinayetine sürükleyen sistem mahkeme koridorlarında da patronların lehine işlemeye devam ediyor.
Soma Kömür Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve diğer sorumlular tutuksuz yargılanıyor. 13 Nisan günü yapılan duruşmada avukatların “sanıklar tutuklansın” talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Savcıysa mütalaasında Can Gürkan, Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu’nun “bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmalarını ve yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç’in beraatını istedi. Dava 24 Mayıs’a ertelendi.
İşçi aileleri duruşmada söz aldı ve mahkeme heyetine tepkilerini dile getirdiler. Bir madenci babası olan Durmuş Sızar, “içi boşaltılmış bir hukuk gördüğüm için üzgünüm” diyerek hukuksuzluğa tepki gösterdi. “Bunların hesabı sorulur” dedi. Madenci annesi Elmas Kaya ise “Orada 301 kişi değil, 5 bin kişi öldü. Ben de oğlumla beraber toprağa girdim” diye konuştu. Duruşmadan sonra ailelerin avukatı Can Atalay yaptığı açıklamada sanıkların 301 kere insan öldürmeden ceza almaları gerektiğini ifade etti.